Видове натрупвания на мазнини в тялото и на кои хормони вероятно се дължат

Натрупването на мазнини е проблем, не само по отношение на външния вид. То увеличава рисковете за здравето. Всеки трупа мазнини на различни места по тялото. При жените например уязвимите за това места са бедрата, коремът и талията.

 

проблеми с хормони при напълняването

 

Натрупването на известно количество мазнини не е изцяло отрицателно

Организмът се запасява с възможности за допълнителна енергия, като отлага известно количество мазнини. Те са:

  • подкожни;
  • висцерални – във вътрешните организма;
  • вътрешномускулни – този вид отлагания се срещат рядко.

Най-опасно е отлагането във вътрешните органи.

При големи натоварвания организмът винаги прибягва до изразходване на подкожните мазнини. Не всички знаят, че този вид натрупване има връзка с хормоните.

Подкожните мазнини и хормоните

Мастната тъкан се е натрупвала у хората от древни времена, за да могат да оцелеят, ако няма храна. В съвременния живот храната е в изобилие, при това много често калорична. Освен това дори в студено време домовете се отопляват достатъчно.

Затова излишните калории лесно се натрупват във вид на мастни отлагания. Особено лесно се получава това при хора, които водят заседнал живот.

Кога се получават хормонални отлагания на мазнини

Отлагания по бедрата и ханша

За жените са по-чести отлаганията на мазнини в областта на бедрата и ханша. Отлаганията се получават само у жените, които са предразположени към тях. Те се стимулират от естрогените и не са опасни за метаболизма.

Отлагания в горната част на тялото

Отлаганията на мазнини в горната част на тялото – на ръцете, около раменете, на лицето – могат да се дължат на излишък на хормона кортизол. Той се произвежда от надбъбречната жлеза и излишъкът му може да е свързан със заболявания. Затова ори отлагания в горната част на тялото трябва да се направят лабораторни изследвания.

Отлагания в областта на млечните жлези

Ако отлаганията са в областта на млечните жлези (и при двата пола), това може да се дължи на излишък на хормона пролактин, който се отделя от хипофизата. И този излишък може да е свързан със заболявания, а може да се дължи и на честото изпитване на стрес.

Равномерни отлагания

Ако отлагането на мазнините е равномерно, с отоци, предимно по лицето и крайниците, най-често причината за това е дефицит на хормоните на щитовидната жлеза. А дефицитът се получава вследствие на недостатъчен прием на йод, както и при заболявания на щитовидната жлеза. За по-точен анализ са необходими клинико лабораторни изследвания.

Мастни натрупвания поради хормона инсулин

В съвременния живот се наблюдава най-вече натрупване на мазнини в областта на корема. Такова натрупване придобива формата на „пояс“. Причината са нарушения в обмяната на въглехидратите, а това на свой ред е свързано с хормона инсулин. За да се прецени дали е налице такова натрупване, се приема, че у мъжете то се появява при обиколка на талията над 93 см, а у жените – над 79 см.

Причината за натрупването е загубата на чувствителност към инсулина. Организмът превръща цялата преработена храна в мазнини, а клетките остават полугладни. Затова хора с инсулинорезистентност изпитват постоянен глад.

Дори при спазване на диета и физически упражнения организмът с инсулинорезистентност напълнява. За да се противодейства на напълняването, въглехидратите трябва да се намалят до минимум.

Но при този вид натрупвания трябва да се извършат доста изследвания в лаборатория „ДЕЛПЕМ“ – Хасково, тъй като причината за инсулиновата резистентност може да бъде дефицит на полови хормони, на витамини, особено на витамин D, на микроелементи (особено цинк и хром).

Share Button