Водна диета през лятото

Водната диета е особено актуална през лятото, когато организмът изпитва нужда от повече вода. Ако не приемате достатъчно количество, мозъкът получава от тялото сигнали, които можете да сбъркате със сигналите на глад. Но всъщност това е повикът за още вода.

Тук трябва да уточним, че в препоръчваното количество от минимум два литра вода дневно не се включват течности като супи, кафе, безалкохолни напитки. Газираните напитки причиняват обезводняване и са калорични.

Водна диета през лятото

Ползите от водната диета

На първо място, достатъчната консумация на вода поддържа доброто самочувствие през целия ден.

С достатъчния прием на вода се справяте и с друг проблем – излишните мазнини. Тази диета помага за отслабване.

Достатъчният прием на вода поддържа и добрия вид на кожата – тя е достатъчно хидратирана.

Каква вода трябва да пиете

Най-добре е това да е изворна вода. Но не е добре да пиете само един вид изворна вода. Редувайте вода от различни източници. Така в организма ви няма да се натрупат минерални примеси, които са различни за водите от различни източници.

Можете да използвате и пречистена в специална кана с филтър вода или преварена вода.

Важно е да пиете вода с оптимална температура

През лятото често се поддаваме на изкушението да пием студена вода от хладилника. Това е грешка, която не трябва да допускате. Много студената вода забавя обмяната на веществата.

Ползите от водната диета

Може ли да овкусите водата

Най-добре е да не овкусявате водата, която пиете. Но ако се изкушавате да добавите свеж вкус, можете да сложите в бутилката или чашата резенче лимон или няколко листенца мента.

Прием само на вода

Това е наистина диета за пречистване на организма и за ефективно отслабване. Трябва да помните, че от организма трябва да се извеждат отпадъчните вещества. Затова трябва вечер да пиете слабителен чай.

Най-често се прилага тридневната водна диета. Тя е много подходяща за отслабване след празници.

След периода на прием само на вода трябва да почнете постепенно захранване – с малки количества плодове и зеленчуци, след това малко варени картофи и т.н. Рязкото преминаване към нормално хранене ще се отрази неблагоприятно на организма и в най-добрия случай ще усещате дискомфорт. А може и да се стигне до здравословен проблем.

Водната диета трябва да е съобразена с организма ви

Всеки организъм има индивидуална нужда от вода и може да издържи на по-кратък или по-дълъг период само на вода. Ако сте избрали последния вариант и усетите, че не се чувствате добре, започнете захранване. По-добре да не прекалявате с продължителна водна диета.

Специалистите съветват да определите нуждата на организма ви от вода по следната формула: теглото се разделя на 20.

Когато се храните и сте на водна диета

Важно правило в такива случаи е последният прием на храна да е най-малко 3 часа преди лягане.

Противопоказания за водна диета

Тази диета не се препоръчва на много възрастни хора, на бременни и на деца на възраст до 18 години.

Заболяванията, при които не е подходящо да се спазва водна диета, включват: диабет, сърдечни заболявания, силна мигрена и някои други. Посъветвайте се с лекаря си, преди да започнете диетата.

Share Button