Връзката между хашимото и състоянието на чревната флора

Имате Хашимото? Обърнете внимание на състоянието на червата и не консумирайте алергенни храни

Броят на хората с Хашимото нараства непрекъснато. Задължително е следенето на състоянието чрез редовни хормонални изследвания на FT3, FT4, TSH и изследвания на антитела. Вашият ендокринолог ще ви насочи относно периодичността им.

Хашимото

 

За да подобрите състоянието си, трябва да поддържате състоянието на червата на добро ниво.  Напоследък значението на бактериите в червата се подчертава в много статии. Консумирането на алергенни храни, които благоприятствят за виреенето на вредни бактерии, е основен фактор, който се свързва с болести като Хашимото и Паркинсон. Сладките и богатите на консерванти продукти са сред създаващите благоприятни условия за вредните бактерии.

Често в организма има скрити инфекции

Когато симптомите на Хашимото не отслабват въпреки приема на изписаните лекарства, вероятно в организма ви има скрита инфекция. Тя може да се дължи на бактерии като хеликобактер пилори, кандида, епщайн бар вирус и други. За да установите дали имате инфекция, лекарят ви трябва да ви назначи изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

хеликобактер пилори

 

Наличие на SIBO

SIBO (от английския израз „small intestines bacterial overgrowth”) означава бактериален свръхрастеж в тънките черва. При това състояние бактериите от дебелото черво преминават в тънките черва. Червата стават пропускливи и се появяват оплаквания като подуване на корема, киселинен рефлукс и много газове. Освен това симптомите на Хашимото се изострят.

Това състояние се среща често при пациенти, страдащи от хипотиреоидизъм – всъщност около 50% от хората от тази група имат SIBO. Освен това съгласно резултатите от скорошни изследвания приемът на елтироксин или друг синтетичен Т4 създава условия за развитие на SIBO.

Със SIBO може да бъде свързан и синдромът на неспокойните крака.

Тъй като SIBO причинява намаляване на нивото на витамин В12 и на желязо, лекарят ви може да ви насочи за изследвания на тези показватели в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Ако при гладуване се чувствате по-добре, това също може да е симптом за SIBO, тъй като в такива периоди не се осигурява храна за вредните бактерии.

 

Наличие на SIBO

 

Тест за SIBO

Този тест се извършва предимно при страдащи от цьолиакия, но може да се назначи и за пациенти с Хашимото. Това е неинвазивен тест на дишането, за проверка на наличието на водород или метан, след като пациентът е пил течност със захарен разтвор. Установяването на водород преди 90-та минута означава наличие на вредни бактерии в тънките черва. Но все още този тест не се смята за достатъчно надежден метод за окончателни заключения.

 

Тест за SIBO

 

Алергенни храни, които трябва да избягвате при вредни бактерии в червата

  • На първо място, не консумирайте млечни и зърнени храни или ограничете до съвсем малки количества консумацията им
  • От зеленчуците не се препоръчва консумацията на картофи, царевиза, кръстоцветни зеленчуци, гъби, пресен лук, копър, чесън
  • Плодовете, които трябва да избявате, включват консервирани плодове, ябълки, круши, праскови, нектарини, диня, авокадо, сушени сливи
  • Не използвайте изкуствени подсладители, защото са благоприятни за бактериите. Тук ще добавим и масово използвания естествен подсладител – захарта

 

Алергенни храни

 

 

Кои храни са позволени

  • От зърнените ще посочим пшеничния хуск и тапиоката
  • Зехтинът е много полезен
  • От плодовете можете да консумирате банани, пъпеши, грозде, цитрусови плодове, боровинки, но в ограничени количества, до една порция дневно
  • От зеленчуците можете да си позволите зелен боб, моркови, целина, маслини, спанак, маруля, патладжан, сладки картофи, джинджифил

 

Хашимото полезни храни

 

Ограничаването на алергенните храни ще облекчи състоянието ви. Спазването на диета без консумация на такива храни лишава вредните бактерии от храна. Изберете режим с включване на предпочитани храни от списъка и го спазвайте стриктно.

Share Button