В кои случаи се препоръчва изследване на фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон

Каква е ролята на фоликостимулиращия и на лутеинизиращия хормони

Фоликулостимулиращият хормон, познат под съкращението ФСХ, е с важна роля за развитието и растежа на организма, за половото узряване и за репродуктивните способности. Изследва се в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ при проблеми, свързани с тези процеси, особено по време на пубертета.

изследване на фоликулостимулиращ хормон

Снимка: https://www.verywellhealth.com

 

Синтезирането на ФСХ се осъществява в предния дял на хипофизата, в гонадотропните клетки.

ФСХ е свързан много тясно с ЛХ – това е съкращението, използвано за лутеинизиращия хормон. ЛХ е още един важен хормон, свързан с размножителните процеси. Той също се синтезира в предния дял на хипофизата.

Двата хормона се наричат гонадотропни. Названието им произлиза от названието за половите жлези у двата пола = те се наричат гонади.

Особености на отделяне на ФСХ и ЛХ през различните възрастови периоди

У кърмачетата нивото на ФСХ се увеличава малко след раждането, а след това стойността му спада значително – при момчетата това се случва до шестия месец, а у момичетата до едно- или двегодишна възраст.

хормонални изследвания на жени

Снимка: https://en.wikipedia.org

 

У мъжете, след като приключи пубертетът, нивото на ФСХ остава стабилно.

У двата пола при навлизане в менопаузата у жените нивото на ФСХ и на ЛХ се увеличава, тъй като яйчниците постепенно престават да функционират.

 

Изследванията на ФСХ и ЛХ

Какви са симптомите на проблеми, поради които се налага изследване на двата хормона

Необходимост от кръвни изследвания се появява при оплаквания като умора, загуба на тегло без видима причина, уморяемост.

Кога се налагат изследвания на ФСХ и ЛХ

При съмнения за безплодие се налагат изследвания на ФСХ.

Смущения в развитието като ранен пубертет или закъсняване на пубертета, нарушения в менструалния цикъл също са причини да ви изпратят за изследвания в

Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Ако е необходимо да се определи яйчниковият резерв у жените, тоест текущият запас от яйцеклетки в яйчниците, също трябва да се изследва нивото на ФСХ.

С изследването на ФСХ може не само да се установи дали дадена пациентка е в менопауза, но и да се определи кога ще навлезе в менопауза, ако още не е навлязла в този период.

Изследването на ЛХ се провежда като подпомагащо при изследвания на ФСХ. Освен това се извършват и изследвания на естрогени и прогестерон.

У мъжете, ако е установено ниско ниво на сперматозоидите, също трябва да се направят изследвания на ФСХ.

 

Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ

 

Особености на изследването на ФСХ у жените

У жените времето, през което трябва да се проведат хормонални изследвания, трябва да бъде определен период от менструалния цикъл.

Важно е да се знае, че има фактори, които могат да повлияят на резултатите от изследванията и да ги направят недостоверни. Такива фактори включват някои лекарства, добавки, противозачатъчни таблетки, вътрематочни спирали. Уведомете изпращащия ви лекар за лекарствата, които приемате. Може да се наложи да ги спрете за около четири седмици или за период, който ще определи той.

Други изследвания, които също могат да повлияят на резултатите, са тези с радиоактивни изотопи. Уведомете лекаря си, ако са ви правили такова изследване през последната седмица.

Заболявания, които могат да предизвикат преждевременно полово съзряване

Изследванията на ФСХ и ЛХ са много важни при преждевременно полово съзряване. То може да е предизвикано от сериозни заболявания на нервната система – тумори, възпаления като менингит или енцефалит, травма вътре в черепа.

Share Button