Достатъчно селен в организма помага за засилване на имунитета

Доброто състояние на организма и достатъчното ниво на основни елементи са важни за силен имунитет и могат да помогнат за предпазване от вируси. Научните публикации се спират на витамини като D, E и микроелементи като селен.

 

храни богати на селен

 

Ковид-19 е респираторно заболяване, подобно на RNK вирусите

Ковид-19 е заболяване, предизвиквано от вирус много подобен на RNK вирусите като SARS. Вече е доказано чрез изследвания, че дефицитът на селен се получава при заболявания, предизвикани от RNK вирусите. Дори ако човек е с нормално ниво на селен, при инфекция с коронавирус нивото на селена може да спадне наполовина.

Напоследък в новините се съобщава, че селенът може да предпази от лоши мутации на коронавируса. Такова мнение изказа проф. Диана Йонова в интервю пред БНР.

 

Значението на селена

 

Значението на селена за човешкия организъм

Селенът е микроелемент, който е важен за метаболизма в организма и за функционирането на щитовидната жлеза. Той е част и от много ензимни комплекси.

Селенът е един от най-добрите антиоксиданти. Достатъчното му ниво в организма предпазва от хронични, ракови и сърдечни заболявания.

Количеството селен, от което се нуждае организмът, е много малко, но дефицитът му се отразява сериозно върху здравето.

Препоръчително е да проверите нивото на тези показатели чрез кръвни изследвания, за да знаете дали имате дефицит на някой от тях.

 

Селенът е важен за имунната система

Селенът е важен фактор за укрепване на имунната система, което го прави особено важен в съвременната пандемична обстановка. За това помага ролята му на антиоксидант, тъй като той неутрализира свободните радикали, увеличаващи се при инфекция на организма. Освен това селенът допринася и за по-голяма ефикасност на белите кръвни клетки и антителата, които са основните фактори за имунната защита в човешкия организъм.

 

 Селенът е важен за имунната система

 

Симптоми на дефицит на селен

  • Първият симптом, показващ вероятен дефицит на селен, е слабост и болки в мускулите, чести схващания. Достатъчно е да започнете да приемате селен и след няколко дни тези симптоми ще изчезнат.
  • Проблеми със ставите – болки и скованост, също могат да се дължат на недостиг на селен.
  • Сърдечните нарушения вследствие на недостиг на селен включват отслабване на сърдечния мускул, аритмия, проблеми с кръвообращението и други.
  • Дефицитът на селен засяга и функцията на щитовидната жлеза. Секрецията на тиреоидния хормон може да се повиши или понижи. Типични симптоми са отпадналост, напълняване, косопад, мускулни схващания.

 

Как можете да си набавите достатъчно селен

Можете да приемате селен във вид на добавки, когато изследването в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ покаже, че имате дефицит на този микроелемент.

 

откъде да набавим селен

 

От храните богати на селен са морските риби, особено риба тон. Достатъчно селен се съдържа в гъбите и в телешкия черен дроб. Най-богати на селен са бразилските орехи. При дефицит на селен е достатъчно да приемате по един бразилски орех на ден. Важно е да не се превишава това количество, за да не се получи излишък на селен.

Преработените храни съдържат много малко селен. Естествените източници на този микроелемент включват и зърнените храни, но в тях качеството на почвата влияе на количеството на селена в реколтата. В повечето европейски страни, включително в България, почвите са бедни на селен и затова консумацията на зърнени храни не може да набави на организма необходимото количество селен.

Share Button