Защо са необходими профилактичните изследвания на тестостерон

Какво е тестостерон

Тестостеронът е полов хормон, който се отделя от тестисите при мъжете и от яйчниците при жените. Това е основният полов хормон у мъжете. При двата пола тестостеронът има голямо значение за доброто здраве. Той помага за повече енергичност, както и за по-голямо количество еритроцити и не на последно място, защитава от остеопороза. Мускулната маса е по-голяма, костите и сърцето са здрави.

венозна кръв

Изследванията на тестостерон помагат да се проследи нивото му. У мъжете то е доста по-високо –между 40 и 60 пъти повече в сравнение на нивото на този хормон у жените.

Кога се налагат изследвания на тестостерон

Тъй като това е полов хормон, изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се назначават от лекаря при закъсняване на пубертета у момчета. Другите проблеми, които изискват изследвания на тестостерон, са:

  • стерилитет и у двата пола
  • по-силно от нормалното окосмяване и у двата пола
  • намалено окосмяване и у двата пола
  • тумор на тестисите у мъжете
  • проблеми с ерекцията у мъжете
  • нередовен цикъл у жените
  • трудности при забременяване у жените

По-ниски и по-високи от нормалните стойности

Ниските нива на тестостерон могат да се дължат на заболяване или здравословен проблем. Но нивото на този хормон се понижава и при честа консумация на алкохол.  Понижаване се наблюдава и при прием на някои лекарства и на стероиди. Затова трябва да се консултирате с лекар и да съобщите какви лекарства приемате.

ниво на тестостерон

Снимка: https://www.madlab.ca/

Чернодробните заболявания понижават нивото на тестостерон.

При по-малко от нормалното окосмяване и при намалени способности за оплождане обикновено назначените лабораторни изследвания установяват по-ниско от нормалното ниво на хормона.

Пониженото ниво на тестостерона в организма води до инсулинова резистентност. Нивото на инсулина в организма се увеличава, отслабването се затруднява.

Пониженото ниво на хормона повишава риска от болестта на Алцхаймер.

По-високо от нормалното ниво на тестостерон у жените се свързва с образувания в яйчниците, които са патологични, като поликистоза. Повечето пъти се установява, че такива образувания са доброкачествени.

Можем ли да посочим конкретни стойности за нормално ниво на тестостерон

Тъй като всеки организъм е уникален, уникални са и физиологичните му способности. Затова не може да се посочи конкретно нормално ниво за тестостерона. По-добре е да си направите изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, когато сте в добро здраве. Така при отклонения от нормалното за вас ниво ще установите, че има проблеми, чрез нови изследвания.

Все пак се посочват препоръчителни стойности на тестостерон както за мъжете, така и  жените. За мъжете те са от 300 до 1200 нанограма в децилитър. За жените стойностите са в границите  от 15 до 70 нанограма в децилитър.

изследване на тестостерон

Снимка: https://jeffreydachmd.com/

 

Редовните изследвания помагат за ранно диагностициране на рака на простатата

Ракът на простатата е много чест у мъжете. За да се открие в ранен стадий, когато е лесно лечим, са важни изследванията на тестостерон. При редовни изследвания лесно се установяват отклоненията от нормалните за конкретния организъм стойности и могат да се вземат отрано мерки за лечение.

Share Button