За кои витамини трябва да следите през менопаузата

Преходът към менопаузата е труден период в живота на жените, тъй като тогава производството на естроген намалява. Типични проблеми, изпитвани от жените в този период, са топлите вълни, изпотяването, напълняването, честите смени на настроението. За да се понесе по-лесно този преходен период, е необходимо да се следи нивото на основните витамини, чрез кръвни изследвания. Достатъчното ниво на важните за жените витамини ще помогне за по-лесно преминаване към менопауза. Ще се спрем на всеки от тези витамини и как те помагат на женския организъм.

Изследвания за витамини през менопаузата снимка: https://www.goodtoknow.co.uk

 

Витамин А

Това е витамин, който отговаря за поддържането на здравината на костите през преходния период. Ако нивото на витамин А в организма ви е ниско, можете да приемате добавки, препоръчани от лекаря ви, като спазвате точно дневната доза. Можете допълнително да увеличите приема на този витамин, като ядете зеленчуци и плодове с жълт и оранжев цвят.

Витамин В6

Това е витамин важен за имунната и нервната система. Той способства за производството на серотонин, а серотонинът помага за предаването на мозъчните сигнали. В напреднала възраст нивото на серотонин у жените намалява, а това води до депресия и лошо настроение.

изследване Витамин В6 снимка: http://www.allthingsmenopause.com

 

Изследванията на В6 в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, показват дали нивото му е намалено и трябва да приемате добавки, за да го повишите и да се справите с депресията. Храните, с които можете да си набавите В6, включват слънчогледови семена, ядки – лешници, фъстъци, шамфъстък, риба и месо.

Витамин В12

И този витамин помага за поддържане на здравето на костите. Той играе важна роля и за производството на ДНК. Важно е да проверите нивото на В12 в организма ви чрез изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, тъй като в напреднала възраст способността на тялото да го абсорбира намалява.

Витамин В12 също може да се приема във вид на добавки, а от храните, с които се набавя, можем да споменем мляко, месо, риба, яйца.

изследване за Витамин В12 снимка: https://www.swansonvitamins.com

 

Витамин D

Този витамин се набавя предимно от излагане на слънце, затова трябва редовно да се възползвате от слънчевите лъчи. С клинико лабораторни изследвания се проследява нивото на витамин D, тъй като той е много важен за костите и недостигът му повишава риска от счупвания. При намалено ниво на витамина трябва да приемате добавки в количества, определени от лекаря ви.

изследване за витамин д снимка:https://www.labroots.com

 

Витамин Е

За да се справите с депресията и да имате достатъчно количество антиоксиданти в организма, трябва да разчитате на витамин Е. Антиоксидантите се справят със свободните радикали, които увреждат организма и създават рискове от развитие на възпаления, рак, сърдечни заболявания.

Проверете нивото и на този витамин с лабораторни изследвания на кръв, за да можете веднага да вземете мерки, ако съдържанието му в организма ви е недостатъчно. Тогава лекарят ще ви предпише и подходящи добавки.

Както при дефицит на витамин В6, и при установен недостиг на витамин Е се препоръчва консумирането на ядки – бадеми, лешници, слънчогледови семки. Добавете към храната си и тиква, спанак и авокадо, също богати на витамин Е.

 

Редовните изследвания на основните витамини, помагащи за поддържането на здравето на костите и нервната система, както и на организма като цяло, помагат за намаляване на оплакванията през менопаузата и за поддържане на здравето на организма.

Share Button