Значение на магнезия и признаци за дефицита му в организма

Магнезият е микроелемент, който е много важен за метаболизма в организма, за нормализирането на кръвното налягане, както и за имунната система. Важно е нивото му да есе поддържа в нормални граници. При сериозен дефицит на магнезий в организма се проявяват симптоми, на които трябва навреме да се обърне внимание, за да се избегнат големи здравословни проблеми и последствия. Много ниското ниво на магнезий може да причини дори смърт.

При съмнение за дефицит на магнезий си направете изследвания на нивото му в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Значение на магнезия

Признаци за недостиг на магнезий в организма

  • Глад за сладко

Този проблем обикновено не се свързва с ниско ниво на магнезий, тъй като малко хора знаят, че това е симптом на дефицит на този важен микроелемент. Изследването на нивото му ще помогне да се установи дали непрекъснатият стремеж към ядене на сладко се дължи на дефицит.

  • Хронична умора

Умората, изпитвана хронично, може да се дължи и на други причини. Във всички случаи е важно да си направите кръвни изследвания, за да установите каква е точната причина за лесната и честа уморяемост.

  • Нарушения в съня

И при този симптом трябва да си направите необходимите изследвания на магнезий, както и да се консултирате с лекар, за да установи състоянието ви и причините за нарушения в съня.

  • Депресия

Депресията може да бъде предизвикана от недостиг на магнезий. Изследванията могат да установят дали този микроелемент е причината за нея.

  • Запек

Това е проблем, който също може да се дължи на различни причини. Изследванията на магнезия в организма ви в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ ще помогнат да установите дали дефицитът му е причина за запека, или трябва да се направят още изследвания за установяване на точната причина.

  • Аритмия

Аритмията може да се предизвика от дефицит на магнезий. Както посочихме, този микроелемент е важен за кръвоносните съдове. Неравномерният пулс може да се дължи на ниско ниво на магнезий.

  • Високо кръвно налягане

Магнезият е важен за поддържането на нормално кръвно налягане. Ако имате високи стойности на кръвното, изследвайте нивото на магнезия в организма ви, за да вземете мерки, ако се установи дефицит.

  • Болки в ставите

Ако започнат да ви болят ставите, едно от първите неща, които да направите, е да изследвате магнезия в организма ви в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Ако се установи дефицит, започнете да вземате добавки с магнезий.

недостиг на магнезий

Каква е препоръчваната доза магнезий за дневен прием

При недостиг на магнезий трябва да започнете да приемате добавки, съдържащи магнезий. Препоръчваната дневна доза е различна за мъжете и жените. Мъжете трябва да приемат 350 милиграма дневно, а жените 280 милиграма.

дефицит на магнезий

С какви храни можете да си набавите магнезий, за да компенсирате дефицита му

Една от най-подходящите храни е тъмен шоколад, тъй като какаото е богато на магнезий.

Високо съдържание на този важен микроелемент имат зелените листни зеленчуци, плодове като бананите, кайсиите, прасковите, сливите.

Бобовите растения, картофите, тиквите, ядките също имат високо съдържание на магнезий.

Share Button