Изследването на феритина показва какви са запасите на желязо в кръвта

Протеинът феритин е желязосъдържащ белтък, намиращ се във всички тъкани на човешкото тяло. Най-голямо е съдържанието му в клетките на главния мозък, черния дроб и мускулите.

 

ниво на феритин в кръвта

 

Какво представлява феритинът

Молекулата на феритина прилича на орех, във вътрешността на който са разположени атомите желязо. Във всяка частица от протеина феритин се намират около 4 хиляди атома желязо. Това е нещо като склад за желязо за организма, резерв в случай на необходимост от допълнителни запаси.

Изследването на феритин

Количеството феритин зависи от пола и от възрастта

Изразено в микрограмове на литър, количеството феритин в организма, което може да се установи при лабораторни изследвания, е както следва:

  • за бебета до 5-месечна възраст – между 50 и 200
  • за деца на възраст от половин година до 12 години – между 7 -140
  • за девойки и жени – между 22 и 180
  • за юноши и мъже – между 30 и 310

Както се вижда, количеството феритин у жените е по-ниско. Това се дължи на физиологичните особености на жените, при които особено по време на бременност концентрацията на феритин намалява значително. През първото тримесечие на бременността тя спада до 90 микрограма на литър, през второто – до 73, а през последното достига до 10-15. Плодът в утробата на майката се възползва от феритина, за да натрупа своя запас. Затова през бременността е много важно да се следи нивото на феритина като част от лабораторни изследвания на кръв.

 

 

Нивото на феритина у здрави хора

При здрави хора стойността на трансферина в организма трябва да е между 25 и 30%, не по-ниска.

Изследването на общия желязосвързващ капацитет заедно с изследването на феритина в организма

Заедно с изследвания на феритин в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково се извършват и изследвания на общия желязосвързващ капацитет. Това е количеството трансферин, протеин, който свързва желязото за пренасянето му в кръвта. Общият капацитет за свързване на желязото в организма включва капацитета за насищане с желязо и свободния капацитет, който обикновено е резервен и представлява 2/3 от транспортиращия капацитет на трансферина.

 

Възползвайте се от промоционалите цени на изследванията за феритинин до края на февруари в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

Какво означава повишеното ниво на феритина

Установяването на повишено ниво на феритина при изследвания в медико-диагностична лаборатория означава, че вероятно е налице заболяване. Излишъкът от желязо се се натрупва в сърцето, черния дроб, ставите и в течение на времето ги уврежда. Има риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. При установяване на високо ниво на феритина се провеждат дпълнителни изследвания, за да се определи подходящо лечение.

Заболяванията, които могат да причинят повишаване на нивото на феритина, включват: заболявания на черния дроб, инфекциозни и възпалителни заболявания, кръвни заболявания, хипертироидизъм и някои други. Ако нивото остава трайно повишено, това означава, че в организма се развиват хронични възпалителни процеси.

Понижено ниво на феритина

Понижаването на нивото на този важен протеин е често свързано с желязодефицитна анемия, цьолиакия, поражения на бъбреците. То може да се дължи и на неправилно хранене, с бедна на желязо храна.

При понижено ниво на феритина намалява производството на хемоглобин, който е основният преносител на кислорода в организма, и така може да се стигне до кислороден глад. Трябва да се проведат допълнителни кръвни изследвания, за да се постави диагноза и да се назначи лечение.

Share Button