Изследване за бактерията Хеликобактер Пилори, която причинява язва и гастрит

Когато имате болки в стомаха, особено придружени с газове, диария, подуване, ви препоръчваме да си направите изследване за бактерията Хеликобактер Пилори. Други оплаквания като чувство на глад непосредствено след хранене също могат да бъдат признаци за бактерията. Тези оплаквания могат да означават, че бактерията се е настанила в организма ви и е виновник за болките и за придружаващото неразположение. Това е устойчива бактерия, която може да ви създаде дългосрочни проблеми, затова при болки и неразположение в стомаха трябва да си направите лабораторни изследвания.

 

изследване за Хеликобактер Пилори

Не се успокоявайте, че болките, гаденето и другите симптоми се дължат на храната

Ако почувствате, че имате киселини и гадене, това наистина може да се дължи на пикантна или мазна храна. Но за да сте сигурни, че виновникът не е Хеликобактер Пилори, направете си изследване, което да констатира истинската причина за болката в стомаха.

Възползвайте се до края на месец март от промоционалните цени за изследвания в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ, които ще установят наличието на инфекция с Хеликобактер пилори.

 

А сега по-подробно за бактерията

По принцип ако организмът не преработва добре приетите храни, се получават проблеми в храносмилането. За проблеми като болки, газове и други типични стомашни неразположения могат да допринасят и други бактерии. Но средата на преработване в стомаха е с висока киселинност. Единствената бактерия, която може да се справи с тази киселинност, е Xeлиĸoбaĸтep Πилopи. За да вирее в организма, Хеликобактер Пилори се нуждае от кисела среда. Тя намира тази благоприятна среда в стомаха и разрушава лигавицата на стомаха.

Това видео показва анимирано изображение на бактерията Хеликобактер Пилори, която плува в стомаха.


Какви рискове за здравето са свързани с наличието на бактерията

Важно е непременно да си направите изследвания в медико-диагностична лаборатория, за да вземете мерки срещу рисковете, които наличието на Хеликобактер Пилори поражда. Тя се настанява не само в стомаха, но и в дванадесетопръстника и води до заболявания като язва, гастрит и други, дори до рак на стомаха.

 

изследване при болка в стомаха

 

Кои възрастови групи са в риск от засягане от бактерията

За съжаление Хеликобактер Пилори може да се настани дори в детския организъм. Най-изложени на риск от развитието й са възрастните над 60 години. При децата този процент е около 10%, но и младежите и възрастните под 60 години са в риск.

 

Как се предава Хеликобактер Пилори

Освен орално, бактерията може да се предаде чрез повръщане, при поглъщане на замърсени храни, на замърсена вода, или по фекален път. Ако 1лен от семейството е заразен с нея, съществува висок риск от предаването й на други членове на семейството. Затова при оплаквания от типичните симптоми на Хеликобактер Пилори на един член от дадено семейство е добре да се направят лабораторни изследвания на кръв и на другите членове на семейството.

 

Хеликобактер Пилори може да е в организма ви и да нямате симптоми

Трябва да знаете, че бактерията може да остане в организма с години, дори десетки години, без да предизвика типичните за нея симптоми. Но и тогава тя продължава да действа неблагоприятно върху организма, затова провеждането на клинико лабораторни изследвания се препоръчва и без да се оплаквате от стомашно неразположение и болки.

Share Button