Изследване за Витамин В12 може да спаси живота ви

Защо витамин В12 е важен за организма

Този витамин се нарича и кобеламин. Той е необходим за синтезиране на ДНК, за образуване на еритроцити и за възстановяване на клетки и тъкани. В12 е съществено важен за функционирането на нервната система.

 

Как организмът получава витамина

В12 не може да се синтезира в организма. Набавя се от храната, по-точно от продукти от животински произход – месо, мляко и др., както и от морски дарове – миди, раци.

 

нормалните стойности на В12

 

Кога може да се получи недостиг от витамин В12 в организма

Ако в храната, която приемате, има малко количество продукти от животински произход, или няма такива храни – ако сте пълни вегетарианци, тоест вегани, последствието е по-ниско ниво на този витамин от необходимото.

Друга причина за недостига на този важен витамин е липсата на стомашна киселина.

За установяване дали имате недостиг на В12 трябва да се направят лабораторни изследвания на кръв.

 

Последствията от недостига на витамин В12

Последствията могат да включват:

 • чести инфекции на горните дихателни пътища
 • макроцитна анемия
 • мегалобластна анемия
 • засилено кървене
 • безплодие
 • импотентност

Много ниското ниво на В12 се отразява сериозно на паметта, развива се деменция.

Освен анемия и проблеми с нервната система може да се стигне и до проблеми с костите.

Проблемите, предизвикани от това много ниско ниво, възникват един след друг, задълбочават се, затова при първите съмнения за недостиг на В12 трябва да се обърнете към лекар, за да ви изпрати за изследвания в клинична лаборатория Хасково.

 

 

Защо недостигът на витамин В12 може да представлява сериозен риск за здравето и живота ви

Недостигът на витамин В12 се отразява неблагоприятно на състоянието на нервната система. Симптомите на дегенерация на нервната система включват:

 • образуване на газове
 • изтръпване на ръцете и ходилата, скованост
 • нервност
 • депресия
 • влошена памет
 • хиперактивност и други промени в поведението
 • загуба на тегло

Уврежданията засягат периферните нерви и гръбначния мозък. Ако се превърнат в хронични, те могат да станат и необратими. Затова при наличие на някой от горепосочените симптоми лекарят ви трябва да ви изпрати за клинико-лабораторни изследвания.

 

Изследване на витамин В12

За установяване на нивото на витамин В12 е необходимо изследване на венозна кръв в клинична лаборатория.

Ако лекарят ви има съмнение, че сте развили мегалобластна анемия, изследването на В12 трябва да се извърши заедно с изследване на още един витамин – В9. Този вид анемия може да се развие вследствие на недостиг или липса и на единия, и на другия витамин. Нивото на В9, който се нарича още фолиева киселина, е високо, когато нивото на В12 е ниско, и обратно.

 

Изследване на витамин В12 заедно с пълна кръвна картина

Комбинирането на изследването на В12 с пълна кръвна картина и с някои други кръвни изследвания дава информация за причините за симптоми на нарушаване на дейността на нервната система, като изтръпване на ръцете и краката, нарушаване на мозъчната функция и др.

 

Какви са нормалните стойности на В12

При нормално ниво на В12 в организма референтните стойности са от 141 до 489  nmol/l .При гранични резултати  се налагат допълнителни лабораторни изследвания, за да се потвърди недостигът на В12.

 

Share Button