Изследване на електролити

Ролята на електролитите

Електролитите са вещества, които се разделят на йони, когато попаднат във воден разтвор. В организма най-важните лектролити са натрият, калият, калцият, магнезият, фосфорът.

 

Ролята на електролитите, които са важни компоненти от телесните течности, е много важна. Те спомагат да се регулира разпределението на водата в организма. Освен това от електролитите зависи киселинно-алкалният баланс в организма. Този баланс спомага за поддържане на хидратацията на организма, на нивото на рН, за провеждането на нервните импулси, както и за мускулната функция. Без импулси мускулите не могат да изпълняват функциите си.

 

ниво на електролитите в кръвта

Как се извършва електролитната активност

Електролитната активност се извършва между извънклетъчната течност и вътрешноклетъчната течност.

 

Как се измерва нивото на електролитите в организма

Чрез изследвания на кръв и урина в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково се установява какво е нивото на електролитите в организма на пациента.

 

Кои органи на тялото регулират електролитния баланс

Електролитният баланс в тялото се регулира главно от бъбреците. Те са регулаторите на абсорбирането на течности, както и на филтрирането и на отделянето на електролитите. Чрез тези процеси се извършва поддържането на електролитния баланс.

 

електролитния баланс

 

Какво влияе на промяната на нивата на електролитите

Обемът на течностите в тялото влияе на нивата на електролитите. За запазване на концентрацията им в телесните течности е необходимо непрекъснато подновяване. За подновяването на електролитите роля играят храната и напитките. При спазване на правилен режим на хранене подновяването се извършва правилно и редовно.

 

клинико лабораторни изследвания на електролити

 

Какви рискове създава неравновесието на електролитите в организма

Неравновесието, или дисбалансът, на електролитите в организма се установява чрез клинико лабораторни изследвания. Както повишените, така и понижените нива на електролити в кръвта могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

За да могат мускулите да се съкращават, са необходими електролити – калий, калций, натрий. Ако електролитите са в недостатъчно количество, пациентът изпитва мускулна слабост и схващания. Ако натрият например е в по-високо от необходимото количество, това може да повиши кръвното налягане на пациента, а създава и риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване.

 

електролитен дисбаланс

 

Кои заболявания могат да причинят електролитен дисбаланс

Сред заболяванията, които могат да нарушат електролитния баланс, са следните:

  • ендокринни заболявания, включително захарен диабет
  • храносмилателни заболявания, като остър панкреатит, диария, чернодробна недостатъчност, болест на Крон, цьолакия и други

Балансът на електролитите може да бъде нарушен и поради прием на някои лекарства – кортикостероиди, противозачатъчни, антибиотици, диуретици.

 

Как се извършва изследването на нивата на електролити

За да се установят нивата на електролити в кръвта на пациента, се извършва вземане на кръв за изследване на гладно. Кръвната проба се взема венозно.

В лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково ще установят резултата съгласно нормите за всеки електролит. Например за натрия средната концентрация в плазмата е 154 mmol/l. Това е един от основните електролити, с ключова роля в разпределението на водата в организма. Необходимата дневна доза натрий е 1-2 mmol. Излишъкът се отделя през бъбреците.

В медико-диагностична лаборатория можете да си направите и пакет изследвания на основните електролити.

 

 

Share Button