Изследвания на урина – какво значат тези резултати

При диагностиката на редица заболявания се извършват лабораторни изследвания на урина. Чрез урината организмът отделя ненужните му вещества и затова изследването на състава на урината може да даде информация за заболявания на отделителната система, на стомаха и червата, на черния дроб и жлъчката, на ендокринната система, както и други заболявания.

 

лабораторни изследвания на урина

 

Оплаквания, при които лекарят ви ще ви изпрати за изследване на урина

При често уриниране, при болки в кръста или корема, повишена температура или кръвно налягане, или кръв в урината лекарят ви ще ви изпрати за изследване на урината в медицинска лаборатория.

Вземането на проба за урина

За надеждни резултати от изследването трябва да се изследва средната порция от първата сутрешна урина, след като гениталиите се измият добре.

От какво зависи съставът на урината

Съставът на урината зависи от физическата ви активност, от това, какво количество течности приемате, от начина ви на хранене, както и от приемането на медикаменти.

 

 

Основните изследвани показатели на урината

При изследване на урина в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково се проверяват цветът, мирисът, киселинността, както и някои други основни показатели. Всеки от тях дава определена информация за състоянието ви.

  • Цветът на нормалната урина е светложълт, тя е бистра. При заболявания на черния дроб или жлъчката цветът се променя. Помътняването й се дължи на отделянето на белтък, кръвни клетки, бактерии.
  • Миризмата на урината е характерна, но не е силна. При промени в миризмата причините обикновено са инфекции в отделителната система, при което се отделят отпадъчни продукти на бактериите. При наличие на големи количества глюкоза миризмата на урината е сладникава.
  • Киселинността на урината се променя при дехидратиране, бъбречни заболявания, инфекции, белодробни заболявания, както и при прием на някои медикаменти. Нормалната киселинност на урината е между 4,5 и 8.
  • Относителното тегло на урината при лабораторни изследвания е между 1,005 и 1,030. Това е стойност, която показва какво е съдържанието на вода и на останалите елементи в нея. Зависимостта между относителното тегло и количеството вода е обратно пропорционална. Ако бъбреците не могат да концентрират урината, относителното й тегло е ниско. Високо относително тегло се установява при дехидратиране, при диабет и инфекции.
  • Белтъкът обикновено не присъства в урината. Когато се установи наличие на белтък, това е симптом на бъбречно заболяване, диабет и някои други заболявания. При бременни с високо кръвно налягане също се наблюдава белтък в урината.
  • Захарта също е елемент, който не се отделя в урината при здрави хора. Ако се установи наличие на захар, това е признак за увреждане на бъбреците или диабет.
  • Билирубинът също се отделя при заболявания – на черния дроб и на жлъчката.
  • Нитритите в урината са симптом за инфекция в отделителната система.
  • Кетонните тела се отелят в урината при тежко гладуване, булимия, анорексия, диабетно усложнение – кетоацидоза.

Изследването на седимента в урината

Седиментът е утайката, която се образува в пробата от урина при клинико лабораторни изследвания. В седимента могат да бъдат установени левкоцити, еритроцити, бактерии и други.

Наличието на левкоцити в урината е признак за инфекция в отделителната система.

Еритроцитите са признак за заболяване на бъбреците, уретерите или пикочния мехур.

Бактериите в урината са признак за инфекция в организма.

Share Button