Какви изследвания се правят за щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е орган с важно значение за здравето. Тя произвежда хормони, необходими за нормалното развитие на мозъка. При нарушаване на правилното й функциониране може да се стигне до повишена функция (хиперфункция) или до понижена функция (хипофункция). И при двете състояния има симптоми, поради които трябва да се извършат хормонални изследвания.

До края на месец април хормоналните изследвания са на преференциална цена.

 

изследване за щитовидна жлеза

 

Нарушенията в правилното функциониране на щитовидната жлеза причиняват автоимунни заболявания: базедова болест, тиреоидит на Хашимото, подостър грануломатозен тиреоидит.

Симптоми за хиперфункциониране

Един от основните признаци за свръхфункциониране на щитовидната жлеза е загубата на тегло. Други основни симптоми са повишаване на сърдечната честота, диария, треперене на ръцете, слабост в мускулите, подпухнали и изпъкнали очи. Тези симптоми са достатъчни за лекаря, за да ви изпрати за изследвания в медицинска лаборатория.

При автоимунни заболявания често в началото няма симптоми за заболяването.

 

хормонални изследвания

 

Симптоми при хипофункциониране

При понижено функциониране на жлезата се наблюдава покачване на телесното тегло. Другите симптоми на хипофункция са запек, косопад, умора, суха кожа. Тези симптоми подсказват, че трябва да се проведат изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково.

Други причини за изследвания на щитовидната жлеза

Вземане на кръв за изследване на функционирането на щитовидната жлеза се прилага и при новородени. Препоръчва се изследването им за ранно диагностициране на проблеми с функцията на жлезата. При намалена функция може да се стигне до забавяне на растежа и умствена изостаналост.

 

 

Изследванията на хормони за да се установи как функционира жлезата

Изследванията на щитовидната жлеза се извършват в клинична лаборатория с венозна кръв и включват следните:

  • Свободен тироксин – FТ4

С тази част от изследването се установява каква е концентрацията на свободния тироксин спрямо свързания. Тироксинът може да бъде свързан с протеин или да е свободен – процентът на свободния Т4 е около 1%. Само той оказва влияние върху функциите в организма. Така се установява и дали при отклонения в стойностите му причината не е промяна в концентрацията на свързващия протеин. При хиперфункция FT4 се повишава, а при хипофункция намалява.

  • Свободен трийодтиронин – FT3

И при този компонент по-голямата част е свързана с протеин, а под 1% остава в несвързано състояние. Т3 има по-голямо значение за обмяната на веществата, отколкото T4. По принцип нивото на Т3 е по-ниско от това на Т4.

  • Тиреостимулиращ хормон – TSH

Освен горепосочените два хормона, T3 и Т4, се изследва и тиреостимулиращият хормон. При  извършване на изследвания в медико-диагностична лаборатория и установяване на отклонения се установява и каква е причината за тези отклонения.

При автоимунните заболявания при лабораторни изследвания на кръв от вената се изследват антителата, които организмът образува срещу собствените си тъкани: ТАТ и МАТ.

  • ТАТ – тиреоглобулинови антитела

Тези антитела действат срещу тиреоглобулина и нарушават функцията му. Най-голяма честота на увеличаване на ТАТ се установява при тиреоидит на Хашимото, а по-малко при базедова болест и при подостър тиреоидит.

  • МАТ – микрозомални антитела

Тези антитела действат срещу ензима тиреопероксидаза, който спомага за синтезирането на щитовидни хормони. Поради намаляването на синтеза на хормони се получава хипотиреоидизъм. Високи стойности на тези антитела са характерни най-вече за тиреоидит на Хашимото.

До края на месец април хормоналните изследвания са на преференциална цена.

Бъдете отговорни !
Изберете най – доброто за Вашето здраве !

 

Share Button