Какви храни да ядем за имуностимулираща диета

Повече от половината имунни клетки в човешкия организъм се намират в стомашно-чревния тракт. Здравето зависи от състоянието му, тъй като това е частта от тялото, която контактува с най-много различни молекули и организми – през живота си човек изяжда средно над 25 тона храна. Тази храна може или да допринесе за здравето, или да му навреди. Важно е да знаем какви храни поддържат здравето на стомашно-чревния тракт. Консумирайки ги, се придържаме към имуностимулираща диета.

какви храни поддържат здравето на стомашно-чревния тракт

Храните, богати на холин, са благоприятни за имунитета

Холинът се счита за вещество, подобно на витамините. Той е особено важен за здравето на мозъка и за предпазване от болестта на Алцхаймер. При достатъчен прием на холин концентрацията и паметта са добри.

Холинът участва в основен невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който отговаря за предаване на сигнали между нервните клетки и от нервните клетки до мускулите. Той регулира и функционирането на повечето вътрешни органи.

Холинът е важен и за образуването на областта от мозъка, наречена хипокамп, която отговаря за паметта.

При намалено количество холин освен проблеми с концентрацията и паметта намалява и имунитетът.

Храните, съдържащи холин, включват:

  • яйца, особено яйчен жълтък
  • пилешко и свинско месо
  • риби – треска, сьомга
  • ориз, царевица
  • броколи и карфиол
  • мляко и млечни продукти
  • шоколад.

Храните, богати на холин

 

Храни с богато съдържание на фибри

Консумирането на храни, богати на фибри, също допринася за здравето на стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии в дебелото черво ги ферментират и се образуват мастни киселини, необходими за стомашно-чревните клетки. Фибрите отстраняват токсините от стомашно-чревния тракт.

Храни с богато съдържание на фибри

 

Храни, богати на витамини А, В, С, Е, К

Витаминозните храни са също важни за добър имунитет. Особено значение за имунитета имат витамините А, В, С, Е, К.

Да започнем с витамин С, който има антиоксидантна роля и се бори с инфекции и възпаления. Храните, богати на този витамин, включват най-вече цитрусови плодове, зелени зеленчуци, пресен магданоз.

Витамин А помага за образуването на защитна лигавица в стомашно-чревния тракт. Богати на този витамин са: моркови, батати, грах, домати, тиква, магданоз, черен дроб.

Витамините от групата В стимулират производството и освобождаването на антитела. Недостигът им нарушава функционирането на антителата. За набавяне на витамини от група В трабва да се консулират пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове. Много богата на витамини В1, В2, В9 (фолиева киселина) е марулята. Сред богатите на витамини В зеленчуци са и ряпата и карфиолът. За набавяне на витамин В12 трябва да се консумират риба, миди, черен дроб. За доставяне на организма на достатъчно витамини В2 и В5 е полезно да се консумират сурови гъби. За набавяне на витамин В6 помага консумацията на червени чушки.

Витамин Е подпомага производството на червени кръвни клетки и усвояването на витамин К.

За достатъчно витамин К трябва да се консумират суров карфиол и спанак.

Храни, богати на витамини А, В, С, Е, К

 

Храни богати на микроелементи

Имунитетът на организма зависи от видовете храна, които консумираме. За поддържане на здравето на стомашно-чревния тракт е важно да се консумират продукти, богати на холин, фибри, основните витамини, както и някои важни микроелементи. Такива са:

  • цинк – набавя се чрез зеле, агнешко, черен дроб, сурови гъби;
  • селен – съдържа се в рибата и в пълнозърнестите храни;
  • желязо – набавя се чрез магданоз, бобови, спанак, маруля.

 

Храни богати на микроелементи

Share Button