Какво показват хормоналните изследвания на прогестерон и естрадиол

Основна информация за прогестерона – хормона на бременността

Това е хормон, който има роля в ембриогенезата – образуване на зародиша, менструацията, бременността. Синтезира се в няколко места в организма – в надбъбречните жлези, в половите жлези – в тях синтезирането се извършва след овулация в жълтото тяло, а освен това през бременността се синтезира в плацентата. За женския организъм прогестеронът е един от основните хормони.

хормонални изследвания

Снимка: https://www.healthline.com

По време на менструация прогестеронът е в преобладаващо количество през втората половина на цикъла, след като през първата преобладаващо е количеството на естроген.

Подготвянето на средата за развитие на зародиша – вътрешността на матката, също се извършва благодарение на него.

Поради същественото си значение за зачеването и най-вече за бременността прогестеронът се нарича още и хормон на бременността.

Кога се налагат изследвания на прогестерон

Пациентите се насочват за хормонални изследвания на прогестерон на първо място при оплаквания и проблеми, свързани със зачеването и бременността. Ако са налице рискове от спонтанни аборти, от извънматочна бременност, ако се провежда лечение на безплодие и трябва да се проследи какъв е резултатът от това лечение, се извършват изследвания на прогестерон в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Ако бременността е свързана с висок риск, също се налага изследване на този хормон, тъй като трябва да се следи какво е състоянието на плацентата.

Други проблеми и оплаквания, при които се налагат изследвания на прогестерон, са свързани с надбъбречните жлези, както и при оплаквания като главоболие, болки в мускулите и в гърдите, депресия, безсъние, остеопороза.

изследвания на прогестерон

Снимка: https://www.everydayhealth.com

 

Основна информация за естрадиола

Групата на стероидните хормони включва така наречените естрогени – естрадиол, естриол, естрон и някои други хормони. Хормониът FSH (фоликостимулиращ) на хипофизата у жените стимулира отделянето на естрогени. Ще се спрем по-подробно на естрадиола, тъй като той е най-активният сред естрогените.

Образуването му се осъществява от тестостерона у жените в надбъбречните жлези. Освен това естрадиолът се отделя в яйчниковите фоликули и в плацентата.  У мъжете този хормон се образува в семенните мехурчета, както и в надбъбречните жлези.

изследвания на естрадиол

Снимка: https://www.verywellhealth.com

Естрадиолът е в най-голяма концентрация при бременните – в урината и в плацентата, както и в яйчниците.

Кога се налагат изследвания на естрадиол

Изследвания на естрадиол в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се извършват за проверка на костната плътност както у мъжете, така и у жените. Ако нивото на естрадиола е ниско, възниква риск от остеопороза. Ако нивото му се повиши много над нормалното, последствията могат да бъдат увеличение на гърдите, трудно уриниране и липса на сексуално влечение.

Нормалните стойности на естрадиола са следните: за жените – между 0 и 528 pg/mL, а за мъжете – под 54 pg/mL.

Трябва да се има предвид, че у жените количеството на естрадиола в кръвта не е еднакво по всяко време. То зависи от менструалния цикъл. Когато узрява фоликулът, концентрацията на хормона в кръвта е ниска. Когато наближи датата на овулацията, нивото нараства много, три пъти, а след това започва да спада постепенно и стига до началното ниво, когато настъпи началото на следващия менструален цикъл.

Share Button