Как да се подготвим за изследване на кръвта

Когато се подготвяте за изследвания в медицинска лаборатория, трябва да сте запознати с изискванията за състоянието ви, в което трябва да се явите в лабораторията. При повечето лабораторни изследвания на кръв, на урина и изследване на биологични течности трябва да сте в лабораторията преди да сте закусвали, тоест изследванията трябва да се проведат на гладно.

 

подготовка за кръвни изследавния

 

Кога трябва да отидете в лабораторията за изследвания

За изследвания на гладно е добре да отидете за вземане на кръв и за лабораторни изследвания на урина в периода между 7 и 10 часа сутринта.

 

Влияят ли алкохолът, кафето и цигарите на резултатите от изследванията

За съжаление ако сте пили кафе и сте изпушили дори една цигара преди изследването, това може да повлияе на достоверността на резултатите.

През последните 24 часа преди изследването не трябва да сте пили алкохол, тъй като дори малко количество от него може да повлияе на резултатите.

 

Кръвните проби се влияят от приема на храна

Кръвните проби се вземат в лаборатория ДЕЛПЕМ преди прием на храна, след период от 12 часа, през който не сте консумирали храни. При изследването на кръвна захар, на холестерол, на триглицериди и други показатели стойностите им, отчетени след прием на храна, са различни от стойностите, които се измерват след 12 часа без прием на храна. Затова стойностите, измерени след хранене, не са достоверни. Едно от влиянията на храната е увеличаването на гъстотата на кръвта, което води до недостоверни резултати.

 

При липиден профил е необходимо спазването на определен хранителен режим

При някои изследвания, като изследване на липиден профил, е необходима по-продължителна подготовка на пациента чрез спазване на специален хранителен режим – около три седмици. Лекуващият лекар ще ви уведоми, ако е необходима такава подготовка на организма ви.

Преди изследване на липиден профил трябва да не сте се хранили поне 10-12 часа преди самото изследване. Но можете да пиете вода, а също и кафе – черно, тоест без мляко, и без захар.

Още едно ограничение, което трябва да спазите преди изследване на липиден профил, е да не приемате никакъв алкохол най-малко 48 часа преди изследването.

 

Условия за изследване на глюкоза и на кръвна картина

Преди изследване на пълна кръвна картина не трябва да сте приемали храна сутринта. Друго изискване е да не сте пили кафе. Това е изискването и преди изследване на глюкоза. При изследването на кръвно-захарен профил за първото изследване от профила също е задължително да се вземе проба на гладно.

 

Диета преди изследване на обременяване с глюкоза

Преди това изследване трябва три дни да спазвате диета – храната, която приемате, трябва да включва поне 150 грама въглехидрати на ден.

 

Диета преди изследване на холестерол

Преди вземане на кръв за изследване на холестерола, както „добрия“, така и „лошия“, трябва два-три дни преди изследването да ограничите приема на мазнини.

 

Влияят ли лекарствата на изследванията

Лекарят ще ви обясни дали трябва да преустановите приема на лекарства и колко време преди изследването трябва да се направи това. Всичко зависи от това, какво изследване ви предстои в медико-диагностична лаборатория.

Например ако приемате лекарства, които влияят на нивото на кръвната захар, трябва тези лекарства да не се вземат три дни преди да ви направят изследване на кръвна захар.

 

изисквания преди изследване на кръвта

Share Button