Как да си набавим с храната необходимите витамини и минерали

Недостигът на основни витамини и минерали

През пролетта количеството основни витамини и минерали в организма обикновено намалява. Това състояние се нарича хиповитаминоза. Тя може да се развие и у хора, консумиращи повече консервирани храни, с бедна на пресни плодове и зеленчуци диета. За установяване на хиповитаминоза са необходими лабораторни изследвания на кръв.

При недостиг на основни витамини и минерали се наблюдават различни нарушения във функционирането на организма. Освен водния баланс и храносмилането се нарушава функционирането на ензимите, важни катализатори за редица процеси. Нарушава се и цялостният метаболизъм в организма. Имунната система отслабва и организмът лесно се поддава на заболявания.

Недостиг на витамини и минерали Снимка: https://www.thrivetalk.com

Кои са основните витамини и минерали, чийто недостиг е често срещан

А тъй като храната е много важна за набавянето на витамини и минерали, ще разгледаме по-важните от тях, чийто недостиг предизвиква оплаквания или по-сериозни последствия, както и чрез какви храни да си набавим недостигащите на организма витамини и минерали.

  • Желязо

Недостатъчното количество желязо, наричано анемия, е много често срещан проблем. А той е сериозен, тъй като желязото играе роля за производството на хемоглобин. То е важно и за клетъчния растеж и за синтезирането на някои хормони, и за сърцето.

липса на желязо Снимка: https://thewellnessinfo.com

Основните храни, богати на желязо, са тиквени семки, варена леща, варен спанак.

  • Калций

Всеизвестно е, че калцият поддържа здравето на костите. Той е важен и за мускулите и нервите. Необходима е дневна доза от 1,000 до 1300 мг, за да се поддържа добро ниво на този елемент.

липса на калций Снимка: https://montclairbreastcenter.com

С храни като тъмнолистни зеленчуци, броколи на първо място, както и млечни продукти – сирене и кисело мляко, ще си набавяте достатъчно калций. Трябва обаче да приемате количество, балансирано с това на магнезия и витамини Д и K2.

  • Калий

Благодарение на калия се понижава кръвното налягане, подобрява се сърдечната проводимост, затова е важен за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

липса на калий Снимка: https://chefsforseniors.com

Симптомите за недостига му включват изпотяване, диария, умора, световъртеж, загуба на тегло. Най-добрият източник са сладките картофи, препоръчват се и бананите, бобът, спанакът, тиквата.

  • Магнезий

Това е още един важен елемент за сърдечно-съдовата система, който помага за функционирането и на мускулите и нервите, на щитовидната жлеза. И при дефицита на магнезий симптомите са умора и изтощеност.

липса на магнезий Снимка: https://www.webmd.com/

Зеленчуците и зеленчуковите сокове са богати на магнезий, а други храни, които също се препоръчват при дефицита му в организма, са пълнозърнестите, зеленолистните зеленчуци, ядки- бразилски орех, кашу, както и конопено семе, тиквено семе, семена от чиа и сусамови семена.

  • Витамин Д

Витамин Д се набавя главно чрез излагане на слънце. Той също е от съществено значение за здрави кости и зъби. Както вече посочихме, има връзка с усвояването на калция.

витамин Д Снимка: https://thewellnessinfo.com

Поради все по-рядко излагане на слънце и използването на слънцезащитен крем дефицитът на витамин Д, който се установява с кръвни изследвания, е много често срещан. Той може да причини умора, болки в мускулите и ставите, дори инфаркт. От храните млечните продукти съдържат този важен витамин, а оше по-добри са мазните риби, като тон и сьомга.

  • Витамин В12

Витамин В12, изграждащ ДНК, помага и за производството на червени кръвни клетки, на миелина, който обвива нервните клетки, както и за цялата нервна система. Участва в регенерирането на костния мозък, има и други важни функции. Той се съдържа в животински храни и затова вегетарианците и веганите трябва да си правят изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ при умора, скованост и анемия. Мазните риби, говеждото, яйцата са добри източници на В12.

липса на витамин В12 снимка: https://www.telegrafonline.ro

Симптомите при дефицит на различните минерали и витамини са подобни, затова най-точно се определя кой от тях е в недостиг чрез клинико лабораторни изследвания.

Share Button