Как се измерва нивото на холестерола в кръвта

Броят на заболяванията на сърдечно-съдовата система в България я нарежда на едно от първите места в световен мащаб. За повечето случаи основният виновник е високият холестерол. Но повишаването му обикновено не е съпроводено с видими и осезаеми симптоми.

Затова с периодични изследвания в Лаборатория ДЕЛПЕМ можете да проверявате дали се доближавате до рисковите холестеролни стойности, дали ги надхвърляте, за да се обърнете към лекар, както и да промените начина си на живот за намаляване на рисковете.

 

Рискове на високите холестеролни нива

Въпреки че холестеролът е един от основните елементи в човешкото тяло, натрупването му в големи количества води до усложнения. Натрупването по стените на артериите, във формата на плаки, причинява развитие на атеросклероза. С напредването на натрупването, когато плаките стават по-плътни и водят до втвърдяване на артериите, проблемите се задълбочават. Може да се стигне до запушване на кръвоносни съдове и следователно до прекъсване на притока на кръв. Най-сериозните последствия са инфаркт или инсулт, при които много често се стига до смърт.

 

чистене на лош холестерол

 

Колко често е препоръчително да измервате холестеролното си ниво

Лаборатория ДЕЛПЕМ ви препоръчва да изследвате холестерола си поне веднъж годишно.

 

Какви са условията, при които трябва да ви вземат кръвна проба за изследване на холестеролното ниво

Кръвната проба за холестерол в Лаборатория ДЕЛПЕМ трябва да се вземе на гладно. Преди това най-малко 9 часа не трябва да сте приемали храна.

 

Какво включват изследванията на холестерола

Лаборатория ДЕЛПЕМ ви препоръчва изследване на липидния профил. То включва:

  • измерване на LDL холестерол (познат като „лош“)
  • измерване на HDL холестерол (познат като „добър“)
  • измерване на VLDL холестерол – т.е. на нивото на триглицеридите
  • измерване на общото холестеролно ниво

 

Какви резултати показват проблеми, свързани с холестеролното ниво

Когато нивото на LDL холестерола е високо, това е свързано с рискове за здравето.

При HDL холестерола по-високите стойности са свързани с по-малки рискове за здравето. При VLDL холестерола, който е свързан с пренасянето на триглицеридите, високите стойности повишават рисковете за здравето.

 

Стойностите за общия холестерол

Ако стойностите на общия ви холестерол са над 5,2 ммол/л и са в границите от 5,2 до 6,2 ммол/л, това са граничните стойности, при превишаването на които възникват рискове от заболявания.

 

Стойностите за LDL холестерола

Стойностите на този вид холестерол са гранични при 2,6 до 3,4 ммол/л. При повишаването им до 4,1 ммол/л се стига до гранично високи стойности. Рисковите стойности започват при 4,1 ммол/л, а над 4,9 ммол/л показват, че рискът от заболявания е особено висок.

 

Стойностите за HDL холестерола

Както вече посочихме, високите стойности на този вид холестерол са благоприятни за здравето. Следователно понижаването им показва рискове за здравето.

Благоприятни са стойностите над 1 ммол/л за мъжете и над 1,3 ммол/л за жените. Под тези стойности започват предпоставките за здравословни проблеми.

 

Стойностите за VLDL холестерола

При изследването на този холестеролен компонент благоприятни са резултати под 1,7 ммол/л. След това, до 2,2 ммол/л се отчитат гранични стойности, а над 2,2 са високите рискови стойности. Особено висок риск възниква при стойности над 5,6 ммол/л.

 

Препоръки за подобряване на холестеролното ниво

Повече физическа активност, спиране на цигарите и на консумацията на алкохол, избягването на стресови ситуации ще подобрят холестеролното ви ниво и ще намалят рисковете за здравето ви.

Share Button