Кога миризмата на урината е причина за безпокойство

Лабораторни изследвания на урина се използват за установяване на заболявания. Те се назначават от лекар при наличие на обезпокояващи симптоми. Един от тези симптоми е силна миризма, усещана при уриниране. Такава миризма се усеща при дехидратиране на организма, както и при прием на прекалено големи количества кафе. Но силната миризма на урина може да се дължи и на заболявания. Добре е ако усещате по-силно миризма при уриниране, да се посъветвате с лекар за изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Миризма на урината снимка: https://economictimes.indiatimes.com

 

Ако не пиете достатъчно вода или прекалявате с кафето

Пиенето на малко, дори никаква вода води до дехидратиране. Следствие от него е потъмняването на урината и острата й миризма. Важно е да пиете поне литър и половина вода на ден, за да не се дехидратирате.

Кафето е напитка с диуретично действие, тоест то води до дехидратиране. Освен това при разграждането му в организма се образуват продукти, които отделят остра миризма.

Инфекциите на пикочната система водят до тежка миризма на урината

Ако при уриниране усещате миризма на амоняк, причината може да е някаква инфекция на пикочните пътища. Освен тъмния цвят на урината инфекциите могат да причинят и кървене и парене при уриниране. Много уязвими за пикочни инфекции са бременните.

Когато при уриниране изпитвате болки и парене, или често ви боли коремът, а през нощта често се изпотявате, обадете се на лекаря си за лабораторни изследвания, тъй като най-вероятно имате инфектирани пикочни пътища. Инфекциите се лекуват с прием на подходящи антибиотици.

Инфекциите на пикочната система снимка: https://www.express.co.uk

 

Силен мирис на урина може да се дължи на диабет

Диабетът засяга все повече хора, като следствие на обездвижването и неправилното хранене. У хора с диабет организмът не може да преработва захарта и се усеща тежка и сладникава миризма. При силен мирис при уриниране трябва да се направят клинико лабораторни изследвания, тъй като това може да е признак на диабет. Друг чест симптом на диабет е сухота в устата и честа жажда.

Чернодробните заболявания също водят до остра миризма на урината

Черният дроб е орган, който преработва отпадъчните продукти в организма и ги отделя чрез урината и чрез изпражненията. При проблеми с черния дроб урината потъмнява, може дори да стане кафяво-зелена на цвят и със силна неприятна миризма. За да се установи дали причината за миризмата е заболяване на черния дроб, са необходими изследвания.

изследване на урина снимка: http://alobacsi.com

 

Острата миризма на урина може да е признак на камъни в бъбреците

При образуването на камъни в бъбреците пикочните пътища се задръстват. Отделяната урина е мътна и с остра миризма.

У мъжете острата миризма на урина може да е признак на проблем с простатата

У мъжете с напредване на възрастта може да се развие простатит. Пикочният мехур започва да се инфектира лесно. Те започват да уринират често и да изпитват болки в слабините и в долната част на корема. След изследвания на урината в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ се предписват антибиотици, за да се излекува инфекцията.

изследвания на урината в медико-диагностична лаборатория снимка: https://hindi.newsd5.in

 

Влияние на медикаменти върху миризмата и цвета на урината

Освен на заболявания, на дехидратация и на прекаляване с кафе силна неприятна миризма на урината се получава и вследствие на прием на определени лекарства, например антибиотици. Уведомете лекаря, който ви изпраща за изследвания, ако приемате антибиотици или други медикаменти.

Share Button