Кога организмът дава сигнали за авитаминоза

Причини за авитаминоза

Поради прием на храни, бедни на витамини и при наличие на хранителни заболявания или други заболявания, които водят до изчерпване на количеството витамини в организма, съдържанието на витамини започва да намалява. Употребата на големи количества консервирани храни също допринася за това.

Намаленото количество витамини се нарича хиповитаминоза, а когато настъпи пълна липса на витамини, състоянието се определя като авитаминоза. Това състояние е много рядко и се наблюдава у северните народи, чиято диета е бедна на витамини.

 

изследване за авитаминоза

 

Последствия от авитаминозата

Последствията от пълното изчерпване на витамините в организма, или авитаминоза, са тежки.  Получават се смущения в обмяната на веществата, увреждания в нервната система и други неблагоприятни разстройства на функциите в човешкото тяло.

Какви са признаците на авитаминоза

  • При изчерпване на запаса от витамин С започват да кървят венците. При поява на такова оплакване трябва да се извършат лабораторни изследвания на кръв за количеството на витамина в организма.
  • Устните се напукват, още когато в организма все пак има някакъв мъничък запас от витамини, но той е на изчерпване, и по-нататък, когато настъпи авитаминоза. При често напукване на устните също се налага изследване в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.
  • Когато често ви обзема раздразнителност, това може да е свързано с дефицит на витамини от група В. Установяването на точната причина, дали това е авитаминоза, става чрез клинико лабораторни изследвания.
  • При тежка и постоянна умора причината също може да бъде авитаминоза. Това състояние на лесна уморяемост се предизвиква от дефицит на няколко витамина – А, Е, С и витамините от група В.
  • Ако страдате от косопад, това означава, че вероятно имате дефицит на витамин В12, или авитаминоза В12.

причина за косопад Снимка: https://www.netdoctor.co.uk

 

Защо витамините са много важни за организма

Въпреки че се съдържат в малки количества в организма, витамините са жизнено необходими. Те играят ролята на ферменти в ензимните системи, които действат като катализатори за обмяната. От правилното протичане на обмяната зависят растежът и развитието на организма, както и доброто физиологично състояние. За добрия имунитет също е важно наличието на достатъчни количества витамини.

Хранителните вещества се усвояват правилно от тялото, когато са налице достатъчни запаси от витамини.

 

липса на витамини

 

При проява на някой или няколко от гореописаните симптоми за хиповитаминоза трябва да се направят подробни изследвания в клинична лаборатория. Особено важни са лабораторните изследвания на витамините от група Б и витамин Д. Витамин Д предпазва от рахит, допринася за здрави зъби и нокти. При дефицит на този витамин, или авитаминоза Д, децата изостават в развитието си, започват да боледуват често. Много е важно при симптоми за авитаминоза у децата да се следи нивото на витамин Д.

При системно лошо хранене може да се развие болестта скорбут, която се предизвиква от дефицит на витамин С, или авитаминоза С. Освен лабораторни изследвания за установяване на нивото на витамина, трябва да се приемат достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Дефицитът на витамин С има последствия и за съдовите стени, което създава благоприятни условия за развитие на атеросклероза.

 

 

Share Button