Хормоналните промени са причина за напълняването по време на менопаузата

Менопаузата е период, през който в организма на жената настъпват хормонални промени. Признаците на настъпване на периода на промени са главно „топлите вълни“, както и честото изпотяване, изпитването на безпокойство. Още един проблем, свързан с външния вид, е напълняването. То се наблюдава у повечето жени, когато се приемат повече от нужните за тялото калории продължително време. Натрупванията на килограми са главно на талията, корема, ръцете и бедрата. Излишните килограми, освен че притесняват жената заради влошения й външен вид, повишават риска от заболявания и водят до увеличаване на кръвното налягане.

напълняване от хормонахормонални изследвания при напълняванелни промени Снимка: http://newzzapp.com

 

Какво е метаболитен синдром

Нарушаването на обмяната на веществата, поради протичащите в организма хормонални промени, води до колебания в теглото, особено до напълняване. Нарушената обмяна включва нарушаване на въглехидратния обмен, намаляване на чувствителността към инсулина. Така може да се развие и захарен диабет.

Натрупаните излишни килограми обикновено се отлагат около талията и по корема. Увеличеното количество мастна тъкан предизвиква увеличаване на холестерола. Затова жените в менопауза трябва да контролират холестеролното си ниво чрез клинико лабораторни изследвания. Увеличената мастна тъкан води до риск от атеросклероза.

Намаляване на нивото на тестостерон и прогестерон Снимка: https://www.healthywomen.org

 

Намаляване на нивото на тестостерон и прогестерон и повишаване на нивото на естроген

С напредването на възрастта и навлизането в менопауза намаляват нивата на първите два хормона. Това причинява и повишаване на нивото на естроген. Естрогенът е хормон, нормалното ниво на който допринася за загубата на мазнини. Той предпазва женския организъм от метаболитен синдром, но при навлизане в менопаузата, с намаляване на нивото му, рискът от развитие на синдрома се увеличава. Така по-лесно се натрупват излишни мазнини и се задържа вода.

Важно е да се провеждат необходимите изследвания

Гинекологът трябва да вземе намазка и да изпрати пациентката на мамография. Освен това се провеждат и хормонални изследвания. Преди назначаването им трябва да се проведе преглед и от ендокринолог.

Справяне с „горещите вълни“, изпотяването, безпокойството

Приемът на нехормонални препарати, които имитират действието на намаляващите функцията си хормони, помага за смекчаване на съпровождащите периода на менопауза симптоми.

За общо подобряване на състоянието и намаляване на увеличеното тегло

Много важно е жената в менопауза да води по-активен живот – с разходки, ходене пеша, занимание със спорт, спа процедури.

метаболитен синдром Снимка: https://www.earlytorise.com

 

Физическата активност трябва да се допълва с правилно хранене, с ограничаване на висококалорийните храни. В диетата трябва да преобладават плодове и зеленчуци.

Жената не трябва да приема напълняването като естествен процес при менопаузата. С физическа активност, правилно хранене и контролиране на хормоните чрез лабораторни изследвания на кръв теглото може да се нормализира.

Бързото отслабване е неблагоприятно

Ако хормоналните промени, установени чрез изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се понасят тежко от жената в менопауза, е опасно да се предприемат мерки за рязко отслабване. То намалява възможността на организма за адаптиране към протичащите в организма процеси.

напълняване при менопауза Снимка: https://www.tipsstudymaterial.com/

 

Много е вредно да се гладува цял ден и след това да се приема обилна вечеря. Периодите на глад, които изострят апетита, трябва да се избягват. Закуската не трябва да се пропуска, но както на закуска, така и при другите хранения трябва да се избягват храни богати на захар и тестени изделия.

Share Button