От какво да пазим здравето си през пролетта

Пролетта е в разгара си, а за да й се наслаждаваме, трябва да сме здрави. Важно е да сме информирани, за да избегнем някои рискове за здравето и да засилим организма по естествени начини. Това се постига чрез здравословен живот. Англичаните казват: „Най-добрите лекари на света са доктор Диета, доктор Спокойствие и доктор Весело настроение.“ Правилното хранене, избягването на отрицателни емоции и зареждането с добро настроение са много важни за цялостното здраве.

здравесловен живот

От какво трябва да се пазим

  • Полени

Полените, или цветният прашец, често предизвикват алергии. Тези алергии се проявяват през пролетта. Важно е да избягвате да бъдете навън в периодите от денонощието, в които цветният прашец е най-активен – сутрин рано между 5 и 10 часа и вечер от 19 до 22 часа.

да се пазим от полени

Ако времето е ветровито, количеството полени във въздуха се увеличава – за алергичните не е препоръчително да излизат във ветровито време.

През нощта избягвайте да оставяте отворени прозорци, за да не проникнат полени и в домашната среда.

  • Обездвижване

Въпреки че на всички е известно, че движението е здраве, в заседналия живот рядко отделяме време за поне малко движение. Ако работите от дома, дори и там можете да отделите време за физическа активност – гимнастика, бягане на място и други упражнения. Ако имате велоергометър, сте улеснени – можете да пропуснете карането на колело навън и да се раздвижите със същата интензивност, без да излизате от дома.

обездвижване

Ако живеете на вила или в село, ставайте рано и правете разходка преди работа. Дори кратката разходка ще ви зареди с бодрост. А ако сутрин нямате време, оставете разходката за след работа. Правете я заедно със семейството, за да споделите случилото се през деня, да обмените новини и впечатления.

  • Бедна на витамини диета

През пролетта излизат първите сезонни зеленчуци. Нека често присъстват на трапезата ви. Можете да включите и добавки, за да подсилите организма си. Консумирайте често зелен лук и чесън, коприва и лапад.

нездравословно хранене

Изключете от диетата си мазните и трудно смилаеми храни, заменете ги с риба, бобови, цитрусови плодове. По-леките храни не затрудняват организма и така няма да изпитвате дискомфорт и да се уморявате лесно.

  • Недостатъчен прием на вода

Водата хидратира организма. Пийте по 1,5-2 литра вода дневно. Избягвайте подсладени и газирани напитки, те не са полезни за организма. Нищо не може да замени чистата вода, за предпочитане изворна. Вода от кана с филтър също е за предпочитане пред чешмяна вода, особено ако живеете в район с варовикови води.

прием на вода

Когато пролетта настъпи, с нея се възражда цялата природа. Доближете се до нея с по-здравословни навици и режим. Радвайте се на всяко цвете, всяка прелитаща или чуруликаща птичка, всяко насекомо жужащо наоколо. Най-важното е да се заредите с положителни мисли и да не оставяте дребни детайли да развалят настроението ви.

Със здравословно хранене, добро хидратиране, достатъчно движение и избягване на полени ще закалите организма си и ще го запазите от рискове за здравето.

Share Button