Пременопауза – как да я преминем по-леко и безпроблемно

Преходният период към менопаузата – пременопаузата, обикновено настъпва след 40 години, но точната възраст варира, а у някои жени може да настъпи и на възраст около 30 години.

Характерното за този преходен период, през който женският организъм се подготвя за трайно безплодие, е варирането на нивото на естрогена. Това е основният хормон у жените, който трябва да се изследва в клинична лаборатория, за установяване на навлизането в пременопауза.

Някои от циклите протичат без овулация, появяват се горещи вълни. А при 12 последователни месеци, през които не е настъпил месечен цикъл, жената навлиза в менопауза.

пременопауза симптоми и лечение Снимка: https://pharmacyinpaphos.com

 

Изследвания за следене на протичането на пременопаузата

Четири хормонални изследвания на жените са важни през този период. Хормоните са: фоликулостимулиращ, естрадиол, прогестерон и лутеинизиращ. Тук ще опишем ролята на четирите хормона за месечния цикъл и какви са нивата им през двете цикълни фази.

Фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) – регулатор на яйцеклетките

Фоликулостимулиращият хормон има много важна роля при регулирането на развитието на яйцеклетките. Той се отделя от предния дял на хипофизата. Тясно свързани с него са и другите споменати по-горе хормони.

изследване на Фоликулостимулиращ хормон Снимка: https://markettrendsnews.com/

 

Протичане на месечния цикъл

Месечният цикъл е разделен на две фази от по около 14 дни.

Първата фаза, наречена фоликуларна, е фазата, през която ФСХ стимулира отделянето на хормона естродиол от яйчниковия фоликул. Естрадиолът, заедно с ФСХ, стимулират фоликула и до края  на първата фаза се повишават нивата на ФСХ и на лутеинизиращия хормон. Така с лабораторни изследвания на кръв за нивата на хормоните може да се установи дали има условия за овулация – отделяне на яйцеклетка.

Втората фаза е така наречената лутеална фаза. През нея се развива жълтото тяло, а лутеинизиращият хормон го стимулира за отделяне на големи количества хормони. Основният отделян хормон е прогестеронът, отделя се и естроген, но в по-малко количество. Хормоните подготвят лигавицата на матката за поемане на оплодена яйцеклетка. За втората фаза е характерно понижаване на нивата на ФСХ и на лутеинизиращия хормон.

Ролята на хормоните естрадиол и прогестерон

Вече посочихме участието на естрадиола в първата фаза на месечния цикъл. Заедно с прогестерона той контролира отделяното от хипофизата количество ФСХ. 

Нивата на ФСХ и на лутеинизиращия хормон (ЛХ) към края на пременопаузата

С наближаване на края на пременопаузата и преминаване в менопауза яйчниците функционират все по-слабо. Нивата на ФСХ и на ЛХ се увеличават.

хормонални изследвание при менопауза Ikr;ud& https://www.britannica.com

 

По-леко преминаване през пременопаузата

Основно условие е поддържането на здравословен начин на живот и хранене, движение, спорт и достатъчно сън. Недоспиването се отразява неблагоприятно на целия организъм, включително и на яйчниците.

как да се справим с менопауза Снимка: https://www.healthline.com

 

Непротичането на месечни цикли най-вероятно означава, че е започнала пременопаузата. Чрез лабораторни изследвания на кръв трябва да се следят нивата на четирите основни хормона, за да се установи как протича преходният период на пременопаузата.

Трябва да подчертаем, че някои фактори в начина на живот предизвикват по-ранна пременопауза и менопауза. Такъв фактор е тютюнопушенето. Химиотерапията и лъчетерапията също ускоряват настъпването на менопаузата.

По преценка на лекаря ви след кръвни изследвания на хормоните може да се приложи и хормонална терапия.

Share Button