Причини за ускорен пулс и как може да се нормализира

Пулсът се различава при хората на различна възраст и варира според състоянието – на спокойствие или натоварване. Той може да се увеличи и при заболяване. Ще обясним кога можете да разберете, че имате висок пулс. Тогава е препоръчително да се обърнете към лекаря си, за да ви назначи клинико лабораторни изследвания и преглед при специалист.

ускорен пулс снимка: https://www.health.harvard.edu/blog

 

Нормалните стойности на пулса

У децата пулсът може да е до 130 удара в минута, а у възрастните варира между 60 и 100 удара в минута. При по-висока стойност от 100 удара в минута имате тахикардия.

Признаци, че имате висок пулс

Ако се задъхвате, вие ви се свят, имате бодежи в областта на сърцето, това са симптоми на висок пулс.

Причината е недостигът на кислород, породен от затруднението, което изпитва сърцето при изпълняване на функцията си – да изпомпва кръв към частите на тялото. Така се стига до недостатъчно количество кислород, а вследствие на това и ускоряване на сърдечния ритъм. Този ускорен ритъм на сърцето се нарича тахикардия.

Както вече посочихме, ускореният сърдечен ритъм, или тахикардия, е естествен резултат от физическо натоварване. Но ако изпитате симптомите, свързани с тахикардия, без да сте извършили физическо усилие, вероятно имате заболяване, което причинява учестена работа на сърцето.

 

признаци на висок пулс снимка: https://healthcare.utah.edu/

 

Причини за ускоряване на пулса

Тахикардията може да се дължи на проблеми или заболявания на следните органи:

  • сърцето – например при хипертония (високо кръвно налягане)
  • бъбреците
  • щитовидната жлеза

Тя може също така да е следствие на дехидратиране, анемия или на ниска кръвна захар. Често е комбинирана с рязко понижаване на кръвното налягане.

При ежедневна тахикардия непременно потърсете лекар за кръвни изследвания и прегледи за установяване на причините.

 

тахикардия снимка: https://josesoriano777.blogspot.com/

 

Ниско кръвно налягане, комбинирано с тахикардия

Ако кръвното налягане се понижи рязко, за да компенсира, сърцето ускорява пулсирането си. В ежедневието това може да се получи, ако сте в легнало положение и се изправите рязко. Но  в такива случаи кръвното налягане се нормализира бързо.

Ако постоянно изпитвате тахикардия, заедно с рязко падане на кръвното налягане, наречено ортостатична хипотония, това е животозастрашаващо и трябва да се обърнете към лекар колкото може по-скоро.

Комбинацията от ниско кръвно налягане и тахикардия се наблюдава у бременни, при хипогликемия (ниска кръвна захар), анемия, хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза), инфаркт на миокарда.

Как да успокоите сърдечния пулс

За да успокоите дейността на сърцето, е важно да сте спокойни, да се пазите от стрес и да се наспивате достатъчно.

Друга лесна мярка е по-честото уриниране. Ако задържате урината за по-дълги периоди, това влияе на нервната система, кръвоносните съдове се свиват, а поради това се покачва сърдечният пулс.

Дълбокото вдишване и издишване също успокоява сърцето. Добре е при това едната ви ръка да е върху слънчевия сплит.

 

успокояване на пулса снимка: https://www.healthline.com/

 

Храненето също е начин да успокоите сърдечния пулс, ако консумирате храни, богати на калий, калций и магнезий. Допълнете с чайове от успокояващи билки, като глог, валериан, маточина, или приемайте тези билки в комбинирани добавки.

 

билки при висок пулс снимка: https://goodtimes.sc/

Share Button