При безплодие трябва да се изследва фоликулостимулиращия хормон

Значението на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ)

Това е хормон с важна роля в организма. Той регулира растежа и развитието на организма, половото съзряване, размножителните процеси, отговорен е за развитието на яйцеклетките у жените и на сперматозоидите у мъжете. Синтезира се от клетки в предния дял на хипофизата.

фоликулостимулиращ хормон

Причините за промени в нивата на ФСХ могат да бъдат нарушения във функционирането на хипоталамуса, на хипофизата, а също и на яйчниците у жените и на тестисите у мъжете.

Показания и оплаквания, налагащи изследвания на ФСХ

Вземане на кръв за изследвания на ФСХ се налага при следните показания и оплаквания:

  • безплодие
  • смущения в менструацията – в менструалния цикъл
  • ранен пубертет
  • закъснение на пубертетния период

При ранен пубертет – при момичетата това е възраст от 9 години, а при момчетата – 10 години, незабавно трябва да се изследва фоликулостимулиращият хормон.

нива на фоликулостимулиращия хормон

Източник: https://na2.pressly.com

Установяване на запасите от яйцеклетки и на нивото на сперматозоидите

Чрез изследване на ФСХ в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се установява как функционират яйчниците у жените и тестисите у мъжете. Така се установява и причината за безплодие. Така може да се установи и какъв запас от яйцеклетки има пациентката, насочена за хормонални изследвания, или каква е причината за ниския брой сперматозоиди у пациент, изпратен за изследване на ФСХ.

хормонални изследвания при безплодие

3D структура на фоликулостимулиращия хормон

Какви обстоятелства и прием на медикаменти могат да повлияят на резултатите от изследванията

При жените изследването на ФСХ трябва да се извърши в определен период от менструалния цикъл. Това обикновено е в началото на фоликуларната фаза, т.е. между третия и петия ден от цикъла.

Някои медикаменти могат да повлияят на резултатите, затова е важно да обсъдите приема на лекарства и добавки с лекаря, който ви изпраща в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Приемът на контрацептиви във вид на таблетки, използването на вътрематочна спирала, или използването на пластир за контрацептивни цели също могат да се отразят на резултатите. При прием на контрацептивни таблетки се препоръчва спирането им за около 4 седмици преди да направите изследването, но точният период се определя от лекаря.

Скорошни изследвания с радиоактивни изотопи също се отразяват на резултатите, затова при провеждане на такива изследвания до седмица преди изследвания в лаборатория на ФСХ е за предпочитане да отложите хормоналните изследвания.

Нормални, ниски и високи нива на фоликулостимулиращия хормон

При нормални нива на ФСХ у деца с ранен пубертет причините за този пубертет могат да бъдат тумори, например на надбъбречната жлеза, на яйчниците, тестисите и други тумори, секретиращи хормони.

Повишените нива на ФСХ у мъжете могат да се дължат на увреждания на тестисите, например от заушка, химиотерапия, травма, алкохолизъм. У жените те се получават при аномалии, нарушения в развитието на яйчниците, химиотерапия, автоимунни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза и други.

У децата високи стойности на ФСХ се срещат повече у момичетата и са признак за ранен пубертет, често поради тумори или възпалителни заболявания на централната нервна система.

Ниските нива на ФСХ у мъжете се наблюдават вследствие на нарушена хипофизна функция, стрес и други. У жените освен тези причини понижаване на нивата на ФСХ се получават и при бременност или риск от развитие на рак на яйчниците. У децата това е признак за закъснял пубертет, причините за който трябва да се изследват.

Share Button