Симптоми за наличие на Хашимото и изследвания за установяване на болестта

Какво представлява тиреоидитът на Хашимото

Заболяването, често наричано съкратено Хашимото, е все по-разпространено. То, както и другите автоимунни заболявания, започва без симптоми. Симптомите се появяват по-късно.

 

изследване за Хашимото

 

При Хашимото щитовидната жлеза започва да произвежда по-малко хормони от нормалното. Антителата, произведени от имунната система, започват да атакуват щитовидната жлеза. Затова болестта е автоимунна – атакува се част от собственото тяло, която се разпознава като чужда.

Трябва да се има предвид, че Хашимото може да протече не само с понижена функция на щитовидната жлеза, но и с картината на базедова болест. Затова прегледът от еднокринолог и изследвания в медицинска лаборатория помагат за точното диагностициране.

 

тиреоидитът на Хашимото Източник: http://healevate.com

 

Честота на развитие на Хашимото при жените и при мъжете

При жените честотата на заболяването е много по-голяма, около седем пъти.

 

Симптоми за наличие на Хашимото

Едни от първите симптоми са лесната уморяемост и наддаването на тегло. Други съпътстващи Хашимото симптоми, при които препоръчваме да дойдете за лабораторни изследвания на кръв от вена, включват суха кожа, запек, болки в мускулите, скованост на ставите. Може да изпитвате и проблеми с паметта.

 

 

Изследванията, необходими при диагноза Хашимото

Антителата, които се развиват при заболяването, са винаги повишени. Те са два вида – така наречените ТАТ – наричани също и antiTG, и МАТ – наричани още antiTPO. Непременно трябва да се направят изследвания и на двата вида антитела.

Освен тях за поставяне на окончателна диагноза е важно да се извършат следните хормонални изследвания за ранно откриване на Хашимото:

  • FT3 – хормонът трийодтиронин
  • FT4 – хормонът тироксин
  • TSH – тиреоид стимулиращ хормон, който определя синтезирането и секрецията на предните два хормона.

 

Стойности за хормоните

Когато FТ3 и FТ4 са високи, TSH е с ниска стойност, и обратното. Тъй като TSH се произвежда от хипофизата, при ниски стойности на FT3 и FT4 се отделя повече TSH, за да могат да се увеличат количествата на двата хормона.

 

Допълнителните изследвания включват и:

 

Изследвания за проследяване какъв ефект има лечението

След поставяне на диагноза Хашимото, за да се проследи какъв е ефектът от лечението, е необходимо вземане на кръв за изследване на:

както и някои други изследвания по усмотрение на лекаря.

Редовните изследвания са много важни, за да може да се проследява дали лечението е ефикасно. Ако не се извършват редовни кръвни изследвания, може да се засегнат централната нервна система, белите дробове, сърцето.

 

Може да се възползвате до края на април от промоционалните цени за всички видове хормонални изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково.

 

 

Share Button