Сърцебиене, косопад и напълняване показват дефицит на йод

Какво е дефицит на йод не е ясно на всички. Йодът се споменава най често във връзка със солта. Знае се, че тя трябва да е йодирана, тъй като това е по-добре за здравето. А причината да се йодира солта е масовото наличие на йоден дефицит у съвременните хора. Обмяната при дефицит се забавя, хората с недостиг на йод напълняват, оплакват се от сърцебиене, лесна уморяемост, слабост, косопад и други симптоми, предизвикващи редовен или чест дискомфорт, .

 

косопад

 

Според Световната здравна организация недостигът на йод е единствената причина за предотвратяема умствена изостаналост.

В мозъка йодът се концентрира в област, която се свързва с болестта на Паркинсон.

Значението на йода за организма

Йодът не се синтезира в организма и е важно той да се набавя в достатъчно количество отвън. Този елемент е важен за функционирането на щитовидната жлеза и ако е в недостатъчно количество, се развива хипотиреоидизъм.

Ако майката е с дефицит на йод, това може да предизвика умствени увреждания у бебето.

 

Значението на йода за организма

 

Най-рисковите групи с йоден дефицит

Вегетарианците страдат по-често от дефицит на йод, тъй като не консумират морски храни, яйца и хляб – храни, чрез които се набавя йод.

Хората, живеещи в райони с бедна на йод почва, също са в риск от йоден дефицит. България е такъв район, затова броят на хората с недостиг на йод в организма е голям.

 

храни богати на йод

 

Бърз тест за установяване дали имате йоден дефицит

Следният тест може да ви ориентира дали имате такъв дефицит. Вечерта начертайте върху вътрешната част на ръката си три черти, използвайки памуче, натопено в йод. Чертите трябва да са дебела, средно дебела и тънка.

Ако сутринта са изчезнали и трите черти, това означава, че организмът ви има остър дефицит на йод. Ако е останала само дебелата линия, имате известен дефицит и трябва да компенсирате чрез консумация на богати на йод продукти. Ако е изчезнала само тънката черта, нивото ви на йод е достатъчно.

 

Как да проверите с термометър дали имате хипотиреоидизъм

За да установите дали имате недостиг на йод, три дни поред измервайте температурата си, преди да станете от леглото. Ако резултатите показват по-ниски стойности от нормалните, които са 36.6 – 36.8 оС, вероятно имате хипотиреоидизъм.

Разбира се, важно е да се обърнете към лекар, тъй като горните тестове са ориентировъчни. С голяма сигурност дефицитът на йод се установява чрез клинико лабораторни изследвания.

 

хипотиреоидизъм

 

Как може да се определи количеството йод в организма

Нивото на йод в организма се определя чрез лабораторни изследвания на урина. Ако количеството е под 50 μg/L, то се определя като йоден дефицит.

Обикновено симптомите на недостиг на йод се проявяват, когато той вече е сериозен. Но за установяване на точното ниво трябва да се проведат няколко изследвания на урината, тъй като количеството йод в нея варира непрекъснато.

 

Как да компенсирате йодния дефицит

 

 

йоден дефицит

 

Достатъчно е да приемате една трета чаена лъжичка йодирана сол на дневно, за да си набавите необходимата доза. Трябва да знаете, че морската сол не съдържа йод и не може да замени йодираната в това отношение.

Морските продукти – риба треска, скариди, миди, омари и други, също съдържат йод.

От плодовете за набавяне на йод помагат ананасът и сушените кайсии.

Share Button