Цинкът – фактор за справяне с коронавирус

Цинкът е микроелемент, който заедно с желязото е от най-важните елементи за организма. Той участва в клетъчния метаболизъм и допринася за имунитета. Затова в пандемичните условия, когато добрият имунитет помага за защита от новия вирус, трябва да се полагат грижи за поддържане на нормално ниво на този елемент и това ниво да се следи чрез кръвни изследвания.

Цинкът – фактор за справяне с коронавирус

Съгласно диетолога Ерин Гуслър, заедно с витамин D цинкът помага на имунната система да открива патогени в организма. Така се разпознава вирусът, навлязъл в тялото, и се задейства и механизмът, блокиращ врусите, за да не могат да навлязат в клетките.

 

Цинкът помага за справяне с настинки

Изследванията, които е проучил диетологът Гуслър, показват, че приемът на добавки съдържащи цинк намаляват продължителността на настинките и честотата на заболяването от тях.

При прием на цинк за период най-малко 5 месеца се намаляват рисковете от настинки. А при вече започнала настинка започването на прием на добавка с цинк до 24 часа след започването на настинката оплакванията намаляват.

 

Цинкът помага за справяне с настинки

 

Предполага се, че цинкът може да помогне за справяне с новия вирус ковид

Още няма изследвания точно показващи ползата от цинка при ковид, фактът, че този микроелемент е важен за поддържането на имунната система, е основание да се препоръчва приемане на добавки с цинк, за да може имунната система да се справи и с новия вирус.

Американският патолог и молекулярен вирусолог Джеймс Роб съветва да приемаме цинк като част от предпазните мерки против заразяване с коронавирус.

 

Признаци на дефицит на цинк

Ако имате оплаквания от косопад, отслабвате, нямате апетит, имате обриви и други кожни проблеми, трябва да си направите изследване за нивото на цинка в организма ви в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Тези оплаквания са характерни при недостатъчно ниво на цинк.

 

Важно е да не се предозира приемът на цинк

Излишъкът на цинк в организма води до неблагоприятни последствия и не трябва да се допуска. Повишеното ниво на цинк може да причини анемия.

 

У вегетарианците приемът на цинк е в малки количества

Плодовете и зеленчуците не допринасят за повишаване на нивото на цинка в организма, тъй като в растителните протеини няма цинк, който е лесно достъпен за организма. В животинските протеини се съдържа цинк, който се усвоява лесно от човешкия организъм.

Затова вегетарианската диета не е подходяща, когато пациентът има дефицит на цинк.

храни богати на цинк

 

Правилна диета с храни богати на цинк

При дефицит на цинк, установен чрез лабораторни изследвания на кръв, е важно да се спазва диета с прием на храни, съдържащи цинк.

Такива храни са месо – агнешко и говеждо, яйца, нахут, леща, боб, ядки – основно фъстъци, тиквени семки и кашу, някои морски храни – скариди, стриди и омари. За повишаване на нивото на цинка допринася и консумацията на черен шоколад.

Например консумацията на едно яйце дава на организма 5% от необходимото дневно количество цинк, а 100 грама варена леща – 12% от дневното количество.

Share Button