5 важни фактора за засилване на детския имунитет

Детският организъм е податлив на заболявания при епидемии, на настинки и грипове. Децата, които са по-изнежени и не излизат често, не се хранят здравословно, се разболяват доста по-често. В желанието си да ги предпазят от заболявания родителите ги обличат прекалено топло, изнежват ги и ги лишават от чести разходки на чист въздух. Не трябва да се допускат такива грешки. По-долу ще разгледаме начините за засилване на детския имунитет. Те включват достатъчно престой на чист въздух, много движение, здравословна храна и непременно достатъчно спане.

 

силен имунитет на дете

 

1 Среда без тютюнев дим и с редовно проветряване

Дори родителите да пушат, те трябва да се въздържат да правят това у дома. Децата поемат дима като пасивни пушачи и това се отразява на здравето им. Те трябва да се предпазват от вредния дим и да не се допуска пушене у дома, нито от родителите, нито от гости.

Редовното проветряване осигурява свеж въздух и не се създават благоприятни условия за развитието на микроби. Трябва да се проветряват всички стаи, а детската стая може да се проветрява два пъти дневно – сутрин и вечер преди лягане.

 

Как да засилим детския имунитет

 

2 Здравословна диета с достатъчно плодове и зеленчуци

Храненето е много важно за поддържане на здравето и устойчивостта на детския организъм. Редовната консумация на плодове и зеленчуци осигурява необходимите основни вещества и витамини, с които се засилва имунната система. Поддържайте у дома достатъчни количества от любимите плодове и зеленчуци на детето или децата ви. Напомняйте им, че с редовното им ядене те ще станат здрави и силни.

 

здравословна дието с плодове

 

3 Достатъчно движение и спорт

Децата трябва да се насърчават да се занимават с всякакви видове упражнения и спорт, с които ще поддържат здравето си. Карането на колело, на кънки, игрите с топка, федербал и други са още по-увлекателни, когато се включват и родителите. Движението и физическите упражнения са здраве, а здравето означава добър имунитет.

Много добре е у дома също да има уреди, с които децата да се занимават, когато нямат време да излизат или времето навън е лошо – велоергометър, баскетболен кош, дартс и други.

 

движение и спорт за деца

 

4 Достатъчно сън

Според древните гърци „Сънят е най-доброто ястие от трапезата на природата“. Много е важно децата да спят достатъчно, особено в часовете, когато сънят е най-пълноценен, преди полунощ. Затова те трябва да се научат да си лягат най-късно в 10 часа вечерта. Малките деца на възраст до 7 години се нуждаят поне от 10 часа сън. По възможност малките деца трябва да спят поне час и след обяд.

 

достатъчен сън за децата

 

5 Децата трябва да се възпитат в добра, но не прекалена хигиена

Добрата хигиена и редовното миене и смяна на бельото допринасят за доброто здраве. Но не трябва да се прекалява с миенето, защото човешкото тяло постепенно си изгражда защитен филтър от микроорганизми. С този филтър се противодейства на микробите, които атакуват организма. Прекалено честото миене разрушава този естествен филтър.

Важно е детето да мие ръцете си преди хранене и да взема душ всяка вечер. Това е достатъчно. Не трябва да се пречи на изграждането на защитния филтър от микроорганизми.

 

миене на ръце деца

 

Стремежите на всички родители са да засилят имунитета на децата си и да ги направят устойчиви на заболявания. За да постигнат това, трябва да се осигури здравословна и чиста среда у дома и да се спазват основните принципи на здравословния живот.

Share Button