5 разпространени мита за нивото на кръвната захар

Захарният диабет става все по-често заболяване. За това допринася и нездравословният живот, и консумирането на много захар с храните. За да се предпазите от диабет и от други заболявания, заедно с преминаването към по-здравословен начин на живот трябва често да си правите лабораторни изследвания на кръвта. Важно е и да знаете, че има няколко мита за нивото на захарта в кръвта, в които не трябва да вярвате. Както прекалено високото, така и прекалено ниското ниво на захарта в организма ви са предвестници на сериозни здравословни проблеми.

 

нормално ниво на захар в кръвта

 

Първият мит: Само тези, които обичат сладко, са изложени на риск

Това е вярно до известна степен. Ако имате роднини със захарен диабет и сте любители на сладкото, рискът се повишава. Затова ви препоръчваме редовни изследвания на кръвната захар за ранна диагностика. Но също така голям е рискът от развитие на заболяването и при хората със затлъстяване, особено в областта на талията. Тоест бичът на съвременното общество, наднорменото тегло, играе също толкова значителна роля.

Вторият мит: Ниското ниво на кръвната захар е гаранция, че сте напълно здрави

Ако при изследване в медико-диагностична лаборатория се установи ниско ниво на кръвната захар, това не винаги означава отсъствие на проблеми. И много ниското ниво на захар е опасно. То е сигнал за други заболявания от ендокринен характер. Може да е сигнал за надбъбречна недостатъчност, хипотиреодит и други. Освен това ниското ниво на кръвната захар причинява вреди на мозъка, който се храни с тази захар. Ако нивото на кръвна захар в организма ви е много ниско, започва главоболие, световъртеж.

 

изследване за диабет

 

Третият мит: Достатъчно е да не ядете сладки неща, за да се предпазите от диабет

Не е достатъчно да ограничите или прекратите консумацията на торти, вафли и други. Полизахариди, от които се получава глюкозата, или захарта, в организма, се съдържат и в продукти, които не са сладки, като картофи и ориз. Те са богати на така наречените бавни въглехидрати. Освен това е важно в какъв вид консумирате дадени храни. Например картофеното пюре е по-вредно, тъй като раздробените картофи са по-изложени на действието на ферментите. Макароните не трябва да се варят прекалено дълго, тъй като стават по-лесно достъпни за ферментите. По-добре е да се варят според практиката на италианците.

А прекаленото ограничаване на приема на въглехидрати може да причини кетоацидоза или дори кома.

Четвъртият мит: трябва да се ядат богати на въглехидрати храни, за да се поддържа способността на организма да произвежда енергия

Ако не се занимавате с тежка физическа дейност или активен спорт, около 50 процента от храната ви за деня трябва да съдържа въглехидрати. Но по-голямо количество богати на въглехидрати храни е вредно и ненужно. Балансирането на видовете вещества, които приемате с храната, консумирането на белтъци и мазнини освен въглехидрати, са много важни.

Петият мит: Диабетичните вафли, бисквити и други не водят до рискове за здравето

На пазара ще намерите вафли, шоколади и други сладки продукти, които са без захар. Вместо нея се използват подсладители. Но подсладителите също крият рискове при редовно консумиране. Препоръчваме ви продукти с подсладител стевия – тя е естествен продукт.

Share Button