9 сигнала, че ядете твърде много сол

Много се говори за солта и за вредата от нея. Ако сте от хората, които обичат ястията да са по-солени, време е да се замислите и да намалите потреблението на тази подправка. А вероятно и организмът ви вече дава признаци, че прекалявате със солта. Ето типичните признаци, на които трябва да обърнете внимание и ако ги имате, да вземете мерки за здравето си.

проблеми от ядене ан много сол

Имате променено усещане за вкус

Когато редовно консумирате големи количества сол, вследствие на това се променя чувствителността към всички вкусове. Започвате да се стремите да употребявате и по-кисело, по-люто и т.н.

Важното е навреме да забележите този признак и да ограничите солта. Колкото и трудно да е и ястията да ви изглеждат безвкусни, трябва да минете през този период, за да не рискувате здравето си.

променено усещане за вкус

Често ожаднявате

Ако приемате повече сол от необходимото, натрият в нея дехидратира организма ви и той трябва да компенсира това. Причината за жаждата може да бъде прекомерната употреба на сол и следователно дехидратацията.

често ожаднявате

Често ходите по малка нужда

Този признак е свързан с предходния. Когато пиете повече вода, по-често ходите до тоалетната. Но прекомерното уриниране е свързано със загуба на калций, което на свой ред може да причини остеопороза. Вземете мерки, направете си изследвания за нивото на калция в организма ви в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Често ходите по малка нужда

Пристрастяване към чипсове, снаксове и други подобни храни

Тези храни съдържат различни вредни добавки и доста сол. Вкусът им бързо води до пристрастяване, а добавките и солта предизвикват жажда. Отново стигаме до вредните последствия от консумиране на прекалено количество сол.

Пристрастяване към чипсове

Изпитвате чувство на подуване

По-голямото от необходимо количество сол в организма води и до този признак. Причина за подуването е задържането на течности, благоприятствано от солта. Ако се подуват крайниците ви, пръстите, лицето, особено ако имате подувания около очите, трябва да намалите солта.

Изпитвате чувство на подуване

Оплаквания от раздразнен стомах

Голямото количество сол създава благоприятни условия за хеликобактер пилори в стомаха. Ако имате оплаквания от раздразнения на стомаха – често ви се гади или повръща, трябва да се изследвате в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, тъй като хеликобактер пилори може да предизвика образуване на гастрит или дори язва.

раздразнен стомах

Високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане, консумацията на повече сол създава риск за здравето ви. Важно е да консумирате колкото може по-малко сол, тъй като тази подправка благоприятства задържането на течности в организма, което на свой ред пречи на функционирането на сърцето и на кръвоносната система.

Високо кръвно налягане

Схващане на мускулите

За тези, които не са запознати със значението на калия и как прекомерното количество сол в организма може чрез натрия да наруши баланса на натрия, е трудно да свържат мускулните схващания, или крампи, с бялата подправка. Посетете лекар и проверете нивото на натрия в организма ви с медико лабораторни изследвания.

Схващане на мускулите

Болки в бъбреците

Важно е да знаете, че при консумация на много сол бъбреците не могат да преработват ефективно токсините, а и в урината се отделя голямо количество протеини. Тези фактори са

Болки в бъбреците

Кои храни съдържат много сол

Важно е да избягвате не само добавянето на много сол към ястията, но и да избягвате храните с високо съдържание на тази подправка.

Консервираните храни са сред продуктите, съдържащи много сол. Други продукти, богати на сол, които трябва да се избягват, са колбасите. Избягвайте и спортните напитки.

Кои храни съдържат много сол

Не забравяйте, че готовите бисквити, кексове и други подобни продукти също съдържат сол.

С подходящ режим и диета можете да намалите приема на сол до разумни количества.

Share Button