Ако имате синдром на неспокойните крака, направете си изследване на желязо

Оплаквате ли се от треперене и подскачане на краката? Кръстосвате ли ги често? Трябва да знаете, че синдромът на неспокойните крака се изразява чрез такива симптоми. Това е често оплакване на хора, водещи заседнал начин на живот. Ако всеки ден продължително седите зад бюро или у дома пред компютъра, ходите на работа и се прибирате с градския транспорт или с колата си, тоест водите почти напълно обездвижен начин на живот, сте изложени на голям риск от развитие на синдрома на неспокойните крака. Симптомите му не само причиняват неудобства. Те подсказват, че имате здравословен проблем и трябва да си направите необходимите клинико лабораторни изследвания.

синдром на неспокойните крака

 

Медицинското название на синдрома на неспокойните крака

Този синдром носи и названието „болест на Willis-Ekbom”. Той се класифицира като неврологично състояние. Развива се вследствие на сензорно-моторно нарушение и затова страдащите от него имат силна нужда да движат краката си. Най-подчертано тази нужда се усеща вечер. При седнало и легнало положение симптомите са особено силни. Вследствие на това пациентите със синдром на неспокойните крака заспиват трудно и често страдат от безсъние.

 

Синдромът се среща по-често у жените и у по-възрастните хора

Синдромът на неспокойните крака се среща сред хората не съвсем често. От него страдат от 5% до 10% от населението. Жените и по-възрастните хора са в по-висок риск от развитие на оплакванията. При децата синдромът се среща доста по-рядко. От всички пациенти със синдром на неспокойните крака между 2% и 4% са деца.

 

болест на Willis-Ekbom

 

Как могат да се облекчат симптомите

Движението е един от начините за облекчаване на състоянието. Можете да намалите остротата на симптомите и чрез разтриване и масажи.

Ако състоянието ви е обострено, лекарят ви ще ви предпише и обезболяващи лекарства.

 

Как се обяснява развитието на синдрома на неспокойните крака

Медицинските проучвания са установили, че това е генетично предаващо се състояние. То се предава най-вече между близки родственици. За диагностицирането му е необходимо извършване на изследването на желязо в организма в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ, тъй като за него е типично много ниското ниво на желязо в тялото.

 

Железният дисбаланс в организма предизвиква нарушения в сигналите към мозъка

Ниското ниво на желязо в организма нарушава допаминовата сигнализация на мозъка. За производство на допамин, който предава нервни сигнали в мозъка, е необходимо достатъчно желязо. Допаминът участва във формирането на решения за мускулни съкращения и движения. Когато нивото му е ниско, координирането и извършването на нормални, плавни и точни движения се нарушават. Движенията стават некоординирани и неосъзнати.

 

Повече движения, добавки, съдържащи желязо, медикаменти и други

След като лекарят ви ви насочи към специалист, той ще ви назначи необходимите изследвания, включително ниво на желязо, и ще ви предпише и диета с повече храни богати на желязо, както и прием на добавки с желязо.

 

храни богати на желязо

На пациенти, които са в тежко състояние, лекарите предписват и медикаменти със съдържание на допаминови антагонисти. Те създават в мозъка илюзията, че количеството допамин е достатъчно, за да се извършват нормални движения.

За облекчаване на състоянието лекарите препоръчват използване на вибрираща подложка под краката по време на сън. Чрез нея се намалява натрупаното през деня напрежение и организмът се успокоява.

 

Share Button