Ако краката ви се подуват, посетете лекар за изследвания

Подутите крака са не само неприятна гледка. Те могат да се дължат на неудобни обувки, на малко повече килограми, но и на заболявания.

Затова ако започнат да се подуват краката ви, обадете се на лекаря си, за консултация и изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ. Може да се наложи след установяване на неблагоприятни резултати от тях да ви насочи към специалист за преглед и лечение.

Ето възможни причини за подуване на краката. Прегледайте ги и се уверете, че е важно да се консултирате с лекар и да се изследвате, ако имате това оплакване.

 

изследвания при подуване на краката

 

Инфекция

Една от причините за подути крака е инфекция. Особено висок е рискът при пациенти, които имат диабет. Посетете лекаря си и той ще установи дали това е причината за подуването. При инфекция лечението е обикновено с антибиотик.

 

Кръвен съсирек

Това е много сериозен проблем, защото съсиреците могат да запушат основните вени на краката, а могат да се придвижат и до белите дробове или сърцето. Затова е важно бързо да ви насочат за клинико лабораторни изследвания и прегледи.

На първо време лекарят ви ще ви посъветва да се движите достатъчно, да намалите консумацията на сол. Ще получите съвети и от специалиста, към който ви насочат.

 

подуване на краката от Кръвен съсирек

 

Сърдечно заболяване

Подуването на краката може да се дължи на заболяване на сърцето. Симптомите са задъхване, ускорено сърцебиене, уморяемост, кашляне, гадене и повръщане. Ако имате тези симптоми, веднага потърсете лекар за преглед и изследвания.

При сърдечните заболявания тялото започва да задържа сол и вода и затова се получава подуване на краката.

 

подуване на краката от Сърдечно заболяване

 

Бъбречно заболяване

Симптомите на бъбречни заболявания са подобни на тези на сърдечните заболявания – задъхване, уморяемост, а може да включват и болки в областта на гърдите.

Лекарят ще ви предпише медикаменти, след като изследванията в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, установят бъбречно заболяване. Освен това важно е да спазвате диета с прием на малки количества протеини.

 

Чернодробно заболяване

Чернодробното заболяване предизвиква подтискане на производството на албумин. Албуминът помага за спиране на изтичането на кръв от кръвоносните съдове. Ако албуминът е недостатъчно, в краката се натрупва течност и те се подуват. Консултирайте се с личния лекар, защото при чернодробно заболяване може да се наложи и операция.

 

Прееклампсия

Ако краката ви са подути, вие ви се свят, уринирате рядко, тези симптоми са признаци на прееклампсия. Това състояние се появява при бременност, повишава се кръвното налягане, могат да настъпят и увреждания на черния дроб и бъбреците. Ако при бременност краката ви се подуват и имате и другите признаци на прееклампсия, веднага ще ви насочат за изследвания и диагностика, а след това ще приложат и лечение.

 

причини за подуване ан крака

 

Лимфедем

При лимфедем подуването на краката се дължи на задържане на лимфна течност поради проблеми в лимфните съдове. Последствията могат да бъдат бавно зарастване на рани, инфекция и други. Лимфедем може да се получи и след лъчетерапия при раково болни. При подуване на краката е важно бързо да се консултирате с лекаря си, защото една от причините може да е лимфедем.

 

Венозна недостатъчност

При недостатъчно добра циркулация на кръвта в тялото се получава венозна недостатъчност. Причината обикновено са повредени клапани. Освен подуване симптомите на този вид недостатъчност са разширени вени, лющене и язви по кожата. Това е още едно сериозно състояние, поради което при подуване на краката ви трябва незабавно да се обадите на лекаря си.

При подути крака, колкото по-бързо се обърнете към личния си лекар за изследвания и насочване към специалисти за диагностика и лечение, толкова по-бързо ще предотвратите сериозни последствия за здравето ви.

Share Button