Ако сте над 60 години, препоръчваме редовно да си правите следните изследвания

С напредването на възрастта се налага по-често да си правите лабораторни изследвания на кръв, за да може лекарят ви да проследява дали не се развиват типични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови заболявания. А за преценка на общото ви състояние помага изследването пълна кръвна картина.

 

изследвания над 60

 

Изследването пълна кръвна картина

Лекарят ще ви назначи това изследване за преценка на нивото на компонентите в кръвта, както и за да се установи дали има индикации за кръвни инфекции.

Основните компоненти, които се изследват, са:

  • еритроцити – важни за пренасянето на кислород в организма;
  • левкоцити – отговорни за борбата с инфекции;
  • хемоглобин;
  • хематокрит – съотношението на еритроцитите и плазмата в кръвта;
  • тромбоцити – отговорни за кръвосисирването.

 

Изследването пълна кръвна картина

 

Стандартна и диференциална кръвна картина

Обикновено се назначава стандартна ПКК, при която се измерва броят на левкоцитите – WBC. По преценка на лекаря се назначава диференциална кръвна картина – ДКК, при която се измерват и отделните видове левкоцити и процентното им съотношение.

С ДКК може да се установи наличие на вирусни, бактериални и други заболявания, както и проблеми в работата на костния мозък.

 

Изследване на кръвна захар

Кръвната захар, или глюкоза, се регулира от два хормона, глюкагон и инсулин. Има и други хормони, участващи в метаболизма на глюкозата, които повишават нивото й. Единственият хормон, който го понижава, е инсулинът.

При пациенти с наднормено тегло има риск от развитие на диабет. Този риск съществува и при пациенти с нормално тегло, но на възраст над 60 години, които водят заседнал живот, имат високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания.

Лекарят ще ви препоръча често изследване на кръвна захар в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Нивото й трябва да се следи редовно, защото при хронично повишаване може да се развие диабет, да се получи инсулт или инфаркт.

За установяване на сърдечно-съдови заболявания трябва да преминете и редица прегледи при специалисти.

 

Изследване на кръвна захар

 

Изследване на холестерол

Хората на възраст над 60 години трябва да си правят кръвни изследвания за холестерол поне веднъж годишно.

Изследването на видовете холестерол се нарича липиден профил. То включва:

С изследването се преценява какви са нарушенията в метаболизма, дали има риск от атеросклероза или от инфаркт на миокарда.

 

Изследване на холестерол

 

Нарушеното усвояване на LDL е свързано с риск от развитие на ранна атероматоза – натрупване на липидни плаки по вътрешността на артериите, вследствие на което те се втвърдяват. Ако е увеличено нивото на LDL, то е индикация за висок риск от ранно развитие на исхемична сърдечна болест. При високо ниво на LDL обикновено лекарят предписва медикаменти и препоръчва диета.

Преди изследването на холестерол трябва 3 седмици да поддържате непроменена диета, а през последните 12 до 14 часа преди него да не приемате храна. Не трябва да се приема и алкохол в периода от 72 часа преди изследването.

Посещавайте редовно лекаря и спазвайте препоръките за редовни клинико лабораторни изследвания за пациенти над 50 години, за да се проследява здравословното ви състояние и отрано да се установят нарушения и заболявания, за овладяване на които да се вземат бързи мерки.

Share Button