Безобидни ли са тези четири нездравословни навика

Отговорността за собственото здраве включва редовни посещения на личния лекар и чести клинило лабораторни изследвания. Но ако не живеете здравословно, ще увредите здравето си. Помислете си само колко чаши кафе дневно пиете, колко често не си доспивате, за да наваксате със служебната работа или да гледате филми. Не си струва да подлагате организма на напрежения, които ще се отразят неблагоприятно на вашето здраве.

 

вредни навици

 

Екстремна диета – не много ефективна и рискова

Диетите са обичайното средство, до което прибягват мнозина, за да намалят излишните килограми. Но това не трябва да става с екстремно лишаване от основни продукти и с прекаляване с други, които ще натоварят организма.

Диета без достатъчно белтъчини и витамини е неблагоприятна за обмяната на веществата, за много процеси в организма. Диета с прекалено много белтъчини също е рискова и може да увреди организма.

Вместо екстремни планове за бързо отслабване, след които обикновено килограмите се възстановяват бързо, потърсете повече информация за разделното хранене и намалете количеството на калоричните продукти, които консумирате.

Диетата с ограничаване, но не екстремно, трябва да се превърне в начин на живот, за да поддържате нормално тегло. Излишните килограми водят до по-бързо стареене на организма, често се развива диабет тип 2, атеросклероза и други заболявания. Затова следете състоянието си с редовни лабораторни изследвания на кръв.

 

Екстремна диета

 

Кафе на гладен стомах – нездравословен навик

Освен че прекаляването с кафе се превръща в зависимост, то се отразява отрицателно на организма. Може да се стигне до повишено кръвно налягане, а при по тежки случаи и до инсулт.

Особено вредно е пиенето на кафе на гладно сутрин. Това е навик на много хора, но нека напомним, че така можете да увредите стомаха си, да развиете гастрит или язва.

Затова първо хапнете нещо, преди да изпиете сутрешната чаша кафе. Не е трудно да си направите поне малък сандвич, след който да се насладите на кафето.

 

Кафе на гладен стомах

 

Недостатъчно сън – не само изморително, но и много нездравословно

В по-млада възраст, когато хората искат да се отдадат на работата си, а и извън нея да се забавляват добре в свободното време, лишаването от сън е типичен проблем. Той може да засегне и хора на зряла възраст. Недоспиването е еднакво неблагоприятно за здравето на всички.

Освен това по-пълноценен е сънят до полунощ. Ако редовно си лягате след полунощ, сигурно сте непрекъснато изморени, не можете да си починете добре. Променете режима си и се постарайте да си лягате преди 12 вечерта. Може да ставате по-рано сутрин, за да свършите някои неотложни неща.

Трябва да помните, че при недоспиване метаболизмът в организма се нарушава, човек изпитва непрекъснато напрегнатост. Недоспиването допринася за ранно стареене, а може да се развие и депресия и в изтощения организъм да се развие заболяване.

 

Недостатъчно сън

 

Небрежно отношение, пренебрегване на болките

У младите хора може да се появят болки – главоболие, стомашни болки, или болезнени спазми в други области. В бързината, затрупани със задачи и ангажименти, почти всички пренебрегват тези симптоми, които може да са предвестници на заболяване.

Пренебрегването на болките, докато може да се търпят, е характерно и за по-възрастните. Общо взето хората се обръщат към лекар за преглед и лабораторни изследвания, когато болката стане силна и нетърпима.

 

пренебрегване на болките

 

Навременното посещение на лекар предотвратява сериозни заболявания, може да предотврати операции и развитие до състояние, когато заболяването вече е хронично.

При болки, дори слаби, в някоя област на тялото се обърнете веднага към лекаря си.

Променете начина си на живот, с достатъчно сън и почивка, без кафе на гладно сутрин. Ако имате главоболие, стомашни или други болки, макар и търпими, посетете веднага лекар.

Премахването на нездравословните навици от живота ви си струва за по-добро самочувствие и кондиция и за предотвратяване на сериозни заболявания.

 

Share Button