Болките в стомаха могат да са признак за наличие на хеликобактер пилори

Стомашният дискомфорт е често срещано оплакване. Той може да се дължи на нередовно хранене, прием на храни с много подправки, както и на заболявания. Едно от основните изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, които вашият лекар ще ви назначи при болки в стомаха, е изследването за хеликобактер пилори.

 

Изследвания за хеликобактер пилори

 

Симптоми на инфекция с хеликобактер пилори

Освен стомашните болки възможни симптоми на инфекция с бактерията могат да бъдат отслабване, липсата на апетит, подуването на корема, гаденето.

Изследването трябва да се извършва при пациенти на възраст над 45 години, които имат такива симптоми, както и при пациенти с роднини от първа степен, които са развили рак на стомаха.,

Ако имате стомашни болки или други от горните оплаквания, следете и цвета на изпражненията си. Ако са черни или в тях има кръв, обърнете се към лекаря за клинико лабораторни изследвания, за да се установи дали нямате инфекция от хеликобактер пилори.

 

Какво представлява хеликобактер пилори

Това е бактерия, която вирее в стомашната лигавица. Тя причинява много от случаите на гастрит и язвени заболявания, както и тумори в храносмилателната система. Навременните изследвания в Лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, и лечението предотвратяват сериозни последствия за здравето. Такива сериозни последствия могат да бъдат язва, гастрит или рак на стомаха, особено ако пациентът страда от действието на бактерията продължително време, в течение на години.

 

Какво представлява хеликобактер пилори

Проучванията са установили, че в развитите страни голям процент от хората имат хеликобактер пилори. Но не всички изпитват болки, поява на киселини и други стомашни оплаквания. При някои пациенти бактерията вирее без да се проявяват симптоми.

 

Изследвания за хеликобактер пилори

За изследването е необходими фецес от пациента. Но тъй като не всяка порция фецес съдържа бактерията, може да се получи фалшив отрицателен резултат.

 

хеликобактер пилори тест

 

Друго изследване за установяване на инфекция с хеликобактер пилори е изследването за антитела IgG. Ако стойността е под 15 NTU/ml, резултатът е отрицателен. Граничните стойности са между 15 и 20 NTU/ml. Резултат над 20 NTU/ml може да означава наличие на антитела и следователно инфекция или носителство на бактерията. Но не винаги той може да се интерпретира като сигурен символ на остра инфекция. Понякога положителните стойности се дължат на задържането на антителата в кръвта за продължителен период от време. Затова е необходима консултация със специалист.

Освен изследване за антитела IgG може да се проведе и изследване за антитела IgА. Ако се установи положителен резултат, това означава, че инфекцията е още на ранен етап. Възможно е да се касае и за остро възпаление на стомашната лигавица или на дванадесетопръстника. Около 1-2 месеца след лечението инфекцията се ликвидира. Антителата IgА са с по-кратък полуживот. На това се дължи по-бързата промяна на стойностите на тези антитела в сравнение със стойностите на антителата IgG.

И двете изследвания за антитела се извършват с венозна кръв. Няма специални изисквания за провеждането на тези две изследвания. Препоръчително е да се извършат и двете изследвания както преди, така и след провеждането на лечението.

Срок за постигане на резултат от лечението

Ликвидирането на инфекцията с хеликобактер пилори е възможно най-рано след 6 месеца след лечението. Бързината на възстановяване зависи от индивидуалния имунитет на пациента.

Share Button