Борите се с излишни килограми – дали това не се дължи на хормоните

Съвременният начин на живот предразполага към трупане на малко или повече излишно тегло. За това допринасят заседналият живот, начинът на хранене, а има и заболявания или фактори, които водят до напълняване.

Ако все пак се движите достатъчно и не консумирате много калорични храни, а пълнеете, проверете нивото на хормоните си. Лекарят ви ще ви насочи към хормонални изследвания, с които да проверите дали всичко е наред в хормонално отношение, или има нарушения в хормоналните нива – повишаване или понижаване.

 

излишни килограми свързани с хормонален дисбаланс

 

Хормоните са важни за целия организъм

Хормоните играят важна роля за редица функции на организма и за способността му да поддържа здравословно тегло. Но при хормонален дисбаланс тази способност се нарушава. Хормоните, които могат да изпаднат в дисбаланс, включват иснулин, кортизол, естроген, тестостерон, DHEA. При намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, също се напълнява лесно, а отслабването е много трудно.

 

хормоните правят ли ви дебел

 

Инсулин

Инсулинът се нарича и още хормон на натрупване на мазнини. Той обработва кръвната захар и я транспортира до клетките в тялото, в които тя се използва или се натрупва за по-късна употреба във формата на мазнини. Ако консумирате много въглехидрати, а малко протеин и фибри, това може да доведе до увеличено ниво на инсулина. Затова изследването на инсулин в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ е едно от основните за установяване на причината за пълнеене.

За увеличено ниво на инсулина допринасят и фактори като заседнал начин на живот, употреба на много алкохол, стрес, както и високото кръвно налягане. А при хронично високи нива на инсулина се развива и диабет тип 2.

Кортизол

Този хормон се нарича още хормон на стреса. При високи нива на стрес обикновено се натрупват мазнини в областта на корема. Увеличеното ниво на кортизол увеличава апетита. Затова хора с увеличен кортизол често си хапват сладко, за да се „утешат“ и „разтоварят“ в стресови ситуации.

Важно е да си направите лабораторни изследвания на кръв за кортизол, защото това застрашава и здравината на костите и води до отслабване на паметта.

При високо ниво на кортизола в организма ви е важно да спите достатъчно, да консумирате протеини, особено на закуска, да се занимавате с гимнастика и спорт.

 

Кортизол

 

Естроген

Естрогенът се нарича и репродуктивен хормон. Той се произвежда в организма и при двата пола. При повишаване на нивото му лесно се натрупват мазнини. При мъжете се увеличава рискът от рак на простатата и сърдечни заболявания.

За да нормализирате нивото на естроген, консумирайте ленено семе, чия, пийте зелен чай. Те помагат на организма да обработва повишеното количество на този хормон.

 

естроген

 

Тестостерон

Наречен още и полов хормон, тестостеронът причинява затлъстяване, когато нивото му спадне. Важно е да изследвате нивото на тестостерон, защото освен трупането на тегло се увеличава рискът от сърдечни заболявания.

Важно е при намален тестостерон да се консумират повече нетлъсти протеини и да се изпълняват упражнения с тежести.

 

Тестостерон

 

DHEA

Този хормон се нарича и „майката на всички хормони. Той се отделя от надбъбречните жлези и може да се трансформира в тестостерон или в естроген. Нивото на DHEA е най-високо при хора между 20 и 30 години, след това намалява с възрастта. Той отговаря за способността на организма да изгаря мазнини. При изследване в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, ще се установи нивото на DHEA в организма ви. След това лекарят ще назначи лечение за коригиране на тази стойност.

 

Намалена функция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които регулират метаболизма, функционирането на сърцето и други важни органи, както и здравината на костите. При намалена функция  хипотиреоидизъм, се напълнява много лесно. Важно е лекарят да установи това състояние и да започнете да приемате необходимите медикаменти.

Изследванията на хормоните ви в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, ще помогнат да се установи дали напълняването ви се дължи на някой от тях и трябва да се лекувате по подходящ начин.

Share Button