Броят на лимфоцитите – показател за състоянието на имунната система

Когато при изследвания в лаборатория Делпем забележите, че левкоцитите не са в нормалните граници, това е сигнал за проблеми със здравето и реакция на имунната система на тялото ви. Може да се установи нормален, увеличен или намален брой левкоцити.

Възможно е увеличеният брой да се дължи на скорошно тежко физическо натоварване, а намаленият брой – на по-дълъг период на почивка. Тогава няма да има причини да се безпокоите.

Но увеличаването или намаляването на тези важни клетки, осъществяващи важната мисия на имунната ви система за защита от вируси и заболявания, може да показва наличие на такива проблеми и заболявания. Затова специалистите от лаборатория Делпем ви съветват бързо да потърсите вашия личен лекар.

 

Брой на лимфоцитите в кръвта

 

Ролята на лимфоцитите в организма

Лимфоцитите са от три вида: Т клетки, В клетки и NK клетки. Първите два вида играят роля за придобития имунитет и откриват и унищожават чужди тела. NK клетките осъществяват вродения имунитет и задачата им е да откриват туморни и вирусни клетки и да защитават организма от тях.

 

Броят на лимфоцитите в човешкия организъм

Нормалните стойности на левкоцитите варират с възрастта. При новородените те са най-високи, между 9000 и 30 000. По-късно постепенно намалява. За деца до 6 години стойностите са между 5000 и 19 000, след това до 18 години границите са мжду 4800 и 10 800, а при възрастните стойностите са между 4500 и 10 500.

 

Какво се случва при атака на организма от инфекциозни агенти и туморни образувания

При такава атака броят на лимфоцитите се увеличава. Може да се наблюдава и увеличаване на обема им и преразпределяне. Тези промени се извършват дори при увеличаването на температурата на тялото. При заболявания като шарка или туберкулоза например този брой може да се удвои.

Увеличеният брой лимфоцити е защитна реакция на организма, за справяне с настинката, инфекцията или заболяването. Затова при изследване в лаборатория Делпем броят на лимфоцитите ще покаже състоянието на имунната ви система, дали тя е започнала да реагира на възникнали здравословни проблеми.

 

Увеличаване и преразпределяне на лимфоцитите

Реакцията на лимфоцитите на вирусни атаки и заболявания е от два вида, както беше отбелязано по-горе. Тази реакция се нарича лимфоцитоза.

Увеличаването на абсолютния брой на лимфоцитите се нарича абсолютна лимфоцитоза.

Преразпределянето на лимфоцитите и увеличените им размери се наричат относителна лимфоцитоза.

 

Витамини за повишаване на лимфоцитите

  • Витамин В-6

Няколко проучвания показват, че статусът на B-6 има ясна връзка с имунния отговор сред различни групи хора. Забелязват се намаляне на лимфоцитите при изчерпването на B-6 с храната и е възстановена чрез насищане с прием на B-6 над текущия препоръчителен хранителен прием. Ежедневният прием на мултивитаминова добавка, съдържаща 3 mg B-6 от реномиран производител на качествени продукти, повишава реакцията на забавения кожен тест за свръхчувствителност, а дневна добавка от 50 mg B-6 за 8 седмици дава засилен лимфоцитен отговор към митогените на Т- и В-клетките  при възрастните хора.

  • Витамин С

Витамин С или аскорбинова киселина (АК) e участник в много биологични процеси. Т-лимфоцитите отговарят за клетъчния имунитет и е най-обстойно изследвана връзката им с  АК. Проучванията показват, че развитието на Т-клетките изисква АК, докато АК също засилва увеличаването броа на Т-клетките и може да повлияе на тяхната функция. В обобщение, все повече доказателства сочат, че АК влияе положително върху развитието и функцията на лимфоцитите. Тъй като Витамин С е безопасна хранителна добавка се залага на  нейния потенциал за възстановяване на имунитета на пациенти, лекувани с имунотоксични лекарства. Препоръчваме ви да приемате таблетки с бавно освобождаване на витамин С, за да не се усвоят напълно от организма, а не да се изхвърли бързо АК преди да е резорбирана от клетките.

 

Причини за лимфоцитоза – увеличен брой лимфоцити

Най-общо казано, увеличаването на броя на лимфоцитите се дължи на силно физическо натоварване, на болка или на инфекция. Друга възможна причина е лечението с приемане на кортикостероиди. Освен това, увеличаването може да се дължи на някоя от следните причини:

  • алергично състояние
  • вирусно заболяване
  • ендокринно заболяване
  • заболяване на костния мозък

и някои други заболявания.

 

Причини за левкоцитопения – намален брой левкоцити

Левкоцитопенията е сравнително рядко състояние. Възможни причини за намаления брой левкоцитие са заболявания на кръвта, на ендокринната система, или инфекциозни заболявания.

Както вече посочихме, трябва да имате предвид, че при по-продължителна почивка броят на левкоцитите също може да намалее.

Share Button