Важни за женското здраве витамини и добавки

За да бъдете здрави, трябва да поддържате здравословна диета и цялостен режим на живот, с физическа активност. Това е известно на всички, но забързаното ежедневие обикновено създава пречки за здравословния живот. Жените, които искат да се погрижат за здравето си, трябва да си правят и редовни лабораторни изследвания на кръв, включително изследвания на основните витамини, важни за женското здраве.

 

Важните за жените витамини

 

Важно е от ранна възраст да следите здравето си и да се консултирате с лекар при установяване на дефицит на основните витамини и други вещества, както и при всеки дискомфорт или по-сериозно оплакване.

 

Важните за жените витамини

Витамин D е важен за всички хора, тъй като от него зависи здравината на костите. При дамите, особено с настъпването на менопаузата, той придобива още по-голямо значение. Важно е да поддържате достатъчно ниво не само на витамин D, но и на още един витамин, заедно с който се поддържат основни процеси в организма. Това е витамин К2.

Комбинацията от двата витамина помага на организма да абсорбира правилно калция в костите, вместо той да се усвоява в кръвта. Усвояването на калция в кръвта е много опасно, тъй като това причинява втвърдяване на артериите.

За да сте сигурни, че имате достатъчно ниво на двата витамина в организма си, трябва периодично да ги изследвате в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Заедно с това трябва да следите нивото на калция в организма си.

 

Витамин D е важен за всички хора

 

Омега 3 мастни киселини и коензим Q10

Много се говори за значението на омега 3 мастните киселини за здравето. Те са група от 9 ненаситени мастни киселини. Те са важни за функционирането на много от органите и системите в тялото, като основната им роля е изграждане на клетъчните мембрани. За добрия вид на кожата, косата и ноктите у жените е важно да се приемат храни богати на омега 3 киселини. Затова се препоръчва да консумират мазни риби и да приемат масло от сьомга като добавка.

 

Коензим Q10 е важен за поддържането на мускулната тъкан, за здравето на зъбите и венците, както и за имунната система. Той поддържа здравето на сърцето, понижава кръвното налягане и холестерола. Можете да го приемате като добавка.

 

омега 3 мастните киселини за здравето

 

Пробиотици

Пробиотиците са важни добавки, от които продуктите за поддържане на хормоналното здраве и за грижа за пикочо-половата система са най-важни.

Една от най-разпространените инфекции у жените е бактериалната вагиноза. Освен нея жените страдат и от други заболявания, породени от недостиг на лактобацили във влагалището. Така се развиват вагинални и пикочни инфекции, които могат да бъдат много упорити и трудно се лекуват. С добавки пробиотици се възстановява и поддържа вагиналното равновесие и рискът от инфекции на вагината и пикочо-половата система се намалява.

Пробиотиците за жени са различни и освен хранителни добавки се предлагат и вагинални супозитории. Особено ефикасни са добавките, които съдържат различни полезни бактериални щамове.

 

Пробиотиците са важни добавки

 

Консултирайте се с лекар за необходимите изследвания, лечение и прием на добавки

Вашият лекар ще ви назначи необходимите изследвания. След като получите резултатите от изследванията, извършени в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, ще ви бъде уточнено необходимото лечение, както и какви добавки да приемате и дали е необходимо да спазвате специфичен режим на хранене.

 

 

Share Button