Важни микроелементи и витамини при риск от остеопороза

В риск сте от остеопороза? Ето диетата, микроелементите и витамините, които ще ви помогнат

Все повече хора, особено жени, страдат от остеопороза. Периодът на развитието на това заболяване е обикновено след настъпването на менопаузата.

Остеопорозата представлява намаляване на плътността на костите, поради което рискът от счупването им се увеличава.

Най-честите симптоми, които могат да се дължат на остеопороза, са нощните болки в областта на ставите и кръста, както и изкривяването на гръбначния стълб.

 

остеопороза

 

Защо се развива остеопороза

Калцият е основен изграждащ материал в костите и храненето с нисък прием на този елемент е една от причините. Загубата на калций води до повишаване на нивото му в урината, което се установява чрез клинико лабораторни изследвания.

Остеопороза може да се получи вследствие на консумиране на твърде много сол, както и ако се спазва протеинова диета.

Наднорменото тегло и пушенето също са рискови фактори за остеопороза. Заболяването засяга предимно жените от жълтата и бялата раса, след настъпването на менопаузата им.

 

Микроелементи, които са важни за костите

 

Микроелементи, които са важни за костите

За здрави кости е необходимо достатъчно ниво на микроелементи, като цинк, мед, манган, бор. При съмнения за остеопороза лекарят ви може да ви назначи изследвания за тези микроелементи в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Цинкът е един от микроелементите, които допринасят за здравето на костите.

Манганът е също важен за здравето на целия организъм; заедно с бор и мед той спомага за образуване и регулиране на женските полови хормони. При дефицит на трите елемента, който често се наблюдава с настъпване на климакса, се развива остеопороза.

 

микроелементи и витамини при остеопороза

 

Изследвайте магнезия

Заедно с витамин D и калций, които са гаранция за здравето на костите, магнезият трябва да се изследва, за да се установи има ли риск от остеопороза. Установено е, че у жените, които вече имат това заболяване, нивото на магнезия е по-ниско.

 

Значението на витамин D

За добра костна плътност е от съществено значение организмът да има достатъчно ниво на витамин D. Когато се комбинира с прием на достатъчно калций, резултатът е отличен. А за достатъчно витамин D трябва достатъчно излагане на слънцето, при което се синтезира този толкова важен за здрави кости витамин.

 

Витамин К за здрави кости

Ролята на витамин К е да задържа калция в костите. Затова при дефицита му рискът от остеопороза се увеличава, особено когато се приема много калций. При високо ниво на калций и ниско ниво на витамин К калцият се натрупва в меките тъкани и в артериите.

Витамин К се усвоява по-пълноценно, когато се комбинира с витамин D.

 

Подходяща диета за избягване на остеопороза

Важно е спазването на алкална диета, с много зеленчуци и плодове, бобови, ядки.

 

Подходяща диета при остеопороза

 

Трябва да се избягва консумирането на месо и млечни продукти или те да се ограничат максимално.

Газираните напитки съдържат фосфати, а фосфатите понижават нивото на калция в кръвта и от костите бързо се отделя много калций. За предпочитане е да не се консумират такива напитки.

Още една група храни, които способстват за загубата на калций, са съдържащите рафинирана захар.

За да се поддържа достатъчно ниво на микроелементите, помагащи за здрави кости, трябва да се консумират зеленчуци като зеле, броколи и други от семейство зелеви, както и да се пие зелен чай. Те са богати и на витамин К.

Share Button