Важно е да засилим имунитета през пролетта

Отново е пролет, отново сме пълни с очакване на хубаво време и надежда, че скоро карантинният период ще свърши. Очакваме топлото време да прогони всички вируси и да се радваме на здраве през лятото. Но за да постигнем това, трябва да си помогнем, защото организмът е изтощен от зимния период, когато не можем да си набавим витамини по естествен начин чрез пресни плодове и зеленчуци. Трябва да помогнем на имунната система да се справи с трудния преходен период. Затова трябва да знаем и как тази система успява да се пребори с множеството микроби и вируси.

 

как да засилим имунитета

 

Производството на лимфоцити и антитела за противодействие на микроорганизмите

Лимфоцитите и антителата са клетки, които разпознават чуждите микроорганизми и са отговорни за унищожаването им. Тези важни клетки се произвеждат от костния мозък и от тимуса. Освен тях за недопускането на чужди микроорганизми се грижат и лимфните възли.

Когато измине зимният период, тези органи са вече изтощени и се нуждаят от подсилване.

 

лимфоцити и антитела

 

Подсилване с витамини

Основни витамини, които помагат за подсилването на целия организъм, особено през пролетта, са A, C, E. По-лесният начин е да си осигурим тези витамини от аптеката. Важно е и да включим в храната си продукти, от които можем да си набавим:

  • витамин А – той се съдържа в зеленчуците с оранжев цвят: тиква, моркови, червени чушки; в зеленолистните зеленчуци – салати, спанак, грах; в подправки като пресен босилек и червен пипер;
  • витамин С – той се съдържа в голямо количество в цитрусовите плодове; други богати на витамин С храни са ягоди, киви, манго; за набавянето му консумирайте и люти чушки;
  • витамин Е – тук отново ще препоръчаме храни като спанак, червени чушки и тиква, богати на този витамин; други важни храни за набавянето му включват бадеми, слънчогледови семки, зехтин.

 

витамини за имунитет

 

Да не се лишаваме от необходимите часове за сън

Сънят е едно от основните средства за възстановяване на организма и на имунната система. Важно е да спим поне 7 часа на нощ, за да си отпочинем добре.

 

колко часа сън е необходим

 

Храни, които подсилват имунитета

Много популярно средство за тези, които искат да възстановят имунитета си през пролетта, е медът.

Други често употребявани през пролетта храни са пресният чесън и пресният лук.

Физически упражнения и спорт

Движението също е важно, за да се справим с вирусите и микробите. Добре е да се спортува, да се кара колело, да се плува, но ако нямате възможност, и ежедневните разходки са достатъчни. Затова в условията на изолация, е добре да намирате време всеки ден за физически упражнения и спорт в домашни условия.

 

 

Храни, които отслабват имунитета

Тези храни трябва да се избягват. Консумацията на продукти с рафинирана захар е първото, което трябва да се намали, по възможност до минимум.

Към храните, които действат неблагоприятно на имунитета, са всякакви преработени меса и други продукти.

Ролята на пробиотиците

Пробиотиците са източници на полезни бактерии, които се справят с „нашествениците“, атакуващи имунната система.

В стомашно-чревния тракт се съдържа така наречената чревна флора – полезни микроорганизми, които защитават организма. В този тракт има отделна нервна система, чиито клетки произвеждат почти всичкия серотонин, известен като хормон на щастието.

Можете да си набавите пробиотици от кисело мляко или чрез добавки.

 

Share Button