Вирусна или бактериална инфекция – изследвания, с които да ги определим

Зимата е сезон на чести инфекции. Лекарят ще ви насочи за съответни изследвания, след като ви прегледа и му съобщите симптомите, от които се оплаквате. Точната диагноза е важна за правилно лечение, тъй като освен въз основа на направените клинико лабораторни изследвания лечението при вирусни инфекции се назначава въз основа на оплакванията, а при бактериалните инфекции се предписват специфични антибиотици.

Необходимо е непременно да се консултирате с лекар, преди да предприемете лечение на инфекция. Ако тя е вирусна, не е необходимо да се приема антибиотик, тъй като тези инфекции протичат по-леко. А и при прием на антибиотик може да се развие антибиотична резистентност.

 

 Вирусна или бактериална инфекция

 

Симптоми на двата вида инфекции

Трудно е да си направите сами правилна диагностика. Симптомите при двата вида инфекции са често подобни – висока температура, кашлица, диария, повръщане, обща отпадналост.

Лекарите търсят специфични симптоми за дадени инфекции. Например при варицела и скарлатина се появява характерен обрив. Но ако няма обрив, се назначават допълнителни изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

Разликата между двата вида инфекции е в секретите, които се отделят. При бактериални инфекции са характерни гнойни секрети с жълт или жълтозелен цвят. При вирусни инфекции секретите са воднисти и белезникави.

 

Симптоми на двата вида инфекции

 

Пълна кръвна картина

Лекарите назначават изследването пълна кръвна картина, за да определят дали инфекцията е бактериална или вирусна. При първия вид инфекции се увеличават левкоцитите; при тези инфекции броят на лимфоцитите не е показател за диагностика. При вирусна инфекция левкоцитите се намаляват, а броят на лимфоцитите може да е увеличен.

Видове левкоцити, които са важни за диагностика на инфекции

ПКК се назначава с диференциално броене. При него се определя точно броят на левкоцитите от отделните видове. Изследването помага при поставянето на диагноза, особено за диагностика на сезонните инфекции. Ето видовете левкоцити.

  • Неутрофили

Неутрофилите са основната част от левкоцитите. При вирусна инфекция броят им не се повлиява от заболяването. При бактериална инфекция неутрофилите се увеличават.

  • Лимфоцити

Лимфоцитите са по-малко в сравнение с неутрофилите. Увеличават се и при двата вида инфекции. У децата броят на лимфоцитите е по-голям, но след това намалява и достига обичайните за възрастни нива.

  • Еозинофили

Тези левкоцити се произвеждат от костния мозък и преминават в кръвта и в тъканите. Увеличават се при паразитни инфекции и през периода на възстановяване след бактериална инфекция.

  • Моноцити

И този вид левкоцити се произвеждат от костния мозък. Те имат най-голям размер. Подразделят се на три вида: макрофаги, дендритни, пенести. Броят им се увеличава при възстановяване от бактериална инфекция.

 

диагностика на инфекции

 

Изследване на CRP

Това е изследване на С-реактивния протеин. То е с висока чувствителност, когато трябва да се диагностицира възпаление. Още на шестия час от инфекцията се увеличава нивото на CRP. Изследването може да се направи по всяко време на денонощието, преди или след хранене. Лекарите вземат предвид факта, че при някои заболявания, като хипертония и ревматоиден артрит, а също и при пушачи, нивото на CRP е обикновено по-високо. Освен това той се повишава и при двата вида инфекции.

Нормалната стойност на CRP е 6 mg/l. При стойности до 30 mg/l обикновено се касае за вирусна инфекция, а при по-високи – над 60 mg/l, типично има бактериална инфекция.

Прегледът при лекаря и назначените изследвания – ПКК с диференциално броене, CRP и други изследвания по преценка на специалиста, помагат за определяне на вида на инфекцията и назначаването на правилно лечение.

Share Button