Вирусни инфекции и настинки – как да ги различим

С настъпването на зимата зачестяват вирусните инфекции, включително коронавирус, и настинки. Тук ще разгледаме симптомите им и как да ги различим. Така при обикновена настинка можем да вземем мерки за излекуване у дома, а при вирусна инфекция или коронавирус непременно трябва да посетим лекар, защото освен диагностицирането може да се наложат и клинико лабораторни изследвания.

 

Вирусни инфекции и настинки - как да ги различим

 

Настинка

При настинка причинител е риновирус, който инфектира носа и гърлото. Разпространява се при кихане и кашляне на заболели от него. Почти всеки се разболява от този вид вирусно заболяване през студения сезон.

Грип

Грипът е типично вирусно заболяване за зимния сезон, когато обикновено се обявяват и грипни епидемии в райони с критичен брой заболели. Причинява се от грипен вирус. Разпространява се също при кихане и кашляне на заболели. При тежки случаи заболяването може да има сериозни последствия. Вирусът на грипа инфектира носа, гърлото и белите дробове.

Коронавирусна инфекция

Коронавирусът е респираторен вирус. Той се разпространява чрез контакт с дихателни секрети – слюнка и слуз. Може да причини както настинка, така и тежка инфекция на дихателните пътища. Може да се стигне и до тежък остър респираторен синдром.

Симптоми на вирусните инфекции и настинки

При настинка типичните симптоми са хрема, възпалено гърло, понякога главоболие. При кашлица се отделя слуз. Тези симптоми се проявяват бързо след инфектиране. Почти няма случаи на настинка с вдигане на висока температура. Ако симптомите продължат повече от седмица, това може да се дължи на усложнения – бактериална инфекция или синузит.

 

Симптоми на вирусните инфекции и настинки

 

Симптомите на грипно заболяване са суха кашлица, висока температура, болки в мускулите, втрисане. Характерните за настинка хрема и възпаление на гърлото се проявяват рядко, а главоболието е много чест симптом. Тези признаци на грип се проявяват много бързо след инфектиране. При децата симптом може да бъде и диария.

Грипът почти безпогрешно се разпознава по сухата кашлица, високата температура и болките в мускулите, както и в типичното чувство на непрекъсната умора.

Симптомите на коронавирусна инфекция са висока температура, кашлица, понякога възпалено гърло, главоболие, хрема, недостиг на въздух.

Настинките, грипните и коронавирусните инфекции имат различен инкубационен период. При настинка или грип симптомите се проявяват бързо, между един и четири дни след заразяване. При коронавирус симптомите обикновено се проявяват доста по късно, след около 14 дни. Те включват затруднено дишане, треска, гръдна инфекция.

На практика е трудно да се разграничат симптомите на настинка, грип и коронавирус. Затова при съмнение за вирусно заболяване посетете лекаря си. Не се самолекувайте чрез претоварване на организма с антибиотици и други лекарства, ако не са предписани от специалист.

Разчитайте и на природни средства, за да подсилите имунната си система, така че тя да се справи с инфекцията. Добрият имунитет защитава организма от инфекции и болести. Посъветвайте се с лекаря си за прием на естествени добавки в помощ на имунната система.

За предотвратяване на вирусни заболявания можете да си направите съответна ваксина. На обществени места и в обществения транспорт носете маски. Препоръчително е и честото миене на ръцете.

Когато сте болни от вирусно заболяване, останете у дома, за да не заразите и други хора. Изолирайте се от другите членове на семейството, докато оздравеете.

Share Button