Високи левкоцити в кръвта

Левкоцитите са белите кръвни телца. Те са един от елементите в кръвта, чрез изследването на които може да се установят различни заболявания. Когато организмът е атакуван от вируси или от чужди тела, или когато част от собствената тъкан на организма трябва да бъде отстранена, левкоцитите защитават организма.

 

Високи левкоцити

 

Кои са нормалните стойности за левкоцитите

При кръвни изследвания, направени в клинична лаборатория се вижда, че стойностите на левкоцитите са различни при възрастните и децата. Границите на нормалните стойности са между 4000 и 10 000 за възрастни, а за деца са доста по-високи – до 13 500. Особено високи са при новородените – до 30 000, но още от втория ден започват да намаляват.

 

Основни фактори, влияещи върху броя на левкоцитите

За броя на левкоцитите са от значение фактори като възрастта на човека, начинът на хранене, емоционалното състояние, както и дали е под физическо напрежение.

Освен това нормално е денонощно да се наблюдават леки изменения в броя им.

 

За тези, които са подложени на силно физическо натоварване или на тежко психическо напрежение

Както вече посочихме, физическото и емоционалното натоварване са важни за броя на левкоцитите. При тежко физическо натоварване или силно психическо напрежение броят на левкоцитите се повишава като следствие от натоварването или напрежението.

 

Заболяванията водят до покачване или намаляване на броя на левкоцитите

При повишаване на броя на левкоцитите причината е най-често бактериална инфекция. А пониженият брой може да бъде признак за вирусни заболявания като грип или варицела. Повишаването на броя на тези клетки се нарича левкоцитоза, а намаляването – левкопения.

 

Високи стойности на левкоцитите

Стойности над горната граница показват левкоцитоза. При инфекции броят на левкоцитите може да се повиши до 30 000, дори и до по-висока стойност – при заболявания на костния мозък, като левкемия.

Освен това повишаване на левкоцитите се наблюдава при гнойни процеси или при токсично въздействие.

Друго заболяване, от което може да бъде следствие високият брой левкоцити, е левкозата. При нея се усилва образуването на левкоцити в костния мозък, черния дроб и далака. Тези клетки постепенно изместват от кръвта и от костния мозък нормалните клетки. При левкоза увеличаването на клетките от левкоцитно-гранулоцитния ред може да бъде дори стократно.

 

Кои храни държат левкоцитите в норма

Това, което ядете без съмнение оказва влияние върху броя на белите кръвни клетки. За да поддържате нивата си под контрол, избягвайте да ядете храни с високо съдържание на мазнини, калории, захар и сол (като бързи храни). Консумирайге храни с високо съдържание на:

Някои храни, за които е доказано, че имат ефект върху намаляването на възпалението са: чесън, грозде, соев протеин, ядки, зехтин и др. Стремете се да ядете достатъчно количество  плодове и зеленчуци на ден, което ще е от полза много повече от нивата на белите кръвни клетки.

 

Как упражненията влияят на броя на белите кръвни клетки

Знаете ли, че тялото ви увеличава броя на белите кръвни клетки по време на тренировка? Проучванията показат, че нивата на белите кръвни клетки на бегачите се утрояват по време на маратон. Затова не бива да се притеснявате, ако сте нивата на левкоцитите ви са увеличени при направен тест след тренировка. Тъй като количеството на белите кръвни клетки спада до нормалното си ниво след известно време, най-добре е да изчакате един ден след тежка тренировка, за да си направите кръвен тест.

 

Допълване на информацията с пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина, която можете да направите заедно с другите изследвания в лаборатория Делпем, ще допълни информацията към повишения брой на левкоцитите, тъй като с нея се получават данни за количеството на различните видове левкоцити. От данните за броя на левкоцитите от всеки вид може да се направи извод за състоянието на имунната система.

 

Видове левкоцити

Видовете бели кръвни клетки включват:

  • неутрофили – нормалните стойности са 1,2 – 5,3% за мъже и 1,6 – 6,9% за жени; броят им определя способността за справяне с основни инфекции; увеличаването им може да бъде признак на възпалителни процеси, например колит, хепатит, дерматит, а също и при някои видове рак и при синдром на Даун
  • лимфоцити – нормалните стойности за тях са 22 – 40%; те се повишават предимно при вирусни заболявания
  • моноцити, еозинофили и базофили – при тях нормалните стойности са 0,1 – 1,5 за мъже и 0,1 – 1,6% за жени

 

Share Button