Високо ниво на пикочна киселина (хиперурикемия) и начини за намаляването му

Едно от важните изследвания за здравето е това на нивото на пикочна киселина. Тя присъства в кръвта като естествена съставка, а от организма се извежда предимно чрез бъбреците. Нивото й се проверява чрез лабораторни изследвания на кръв.

Пикочната киселина участва в редица процеси в организма. Тя е и показател за развитие на възпаления. Ако нивото й намалее, се нарупава антиоксидантната защита на тялото, която предпазва от вируси и съдейства за доброто функциониране на имунната система. Много сериозни последствия има увеличеното ниво на пикочна киселина, причина за което могат да са различни заболявания.

 

Високо ниво на пикочна киселина

 

Нормални стойности на пикочна киселина в организма

Нормалното ниво на пикочна киселина е различно при мъже, жени и деца. То зависи и от възрастта и се увеличава с нея. Затова при изследвания на пикочна киселина в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ се вземат предвид съответните референтни стойности за дадения пол и възраст, както и за възрастта при изследване на пикочна киселина у деца – при тях референтните стойности се различават според това, дали са на до един месец, до една година, или от една до 16 години.

 

Причини за повишено ниво на пикочна киселина в кръвта

Пикочна киселина се получава след разграждането в организма на азотосъдържащи съединения, наречени пурини. Пурини се съдържат в големи количества в храни и напитки като дивечово месо, черен дроб, морски храни, гъби, сладки храни, бира. При прекалена консумация на такива храни нивото на пикочна киселина се увеличава много – състоянието се нарича хиперурикемия.

Друга причина за ниво на пикочна киселина над нормалното може да бъде неправилната обмяна на веществата.

Сърдечно-съдовите заболявания също могат да предизвикат хиперурикемия.

Заболявания като псориазис, чернодробна недостатъчност, лимфом, миелом, хемолитична анемия, мегалобластна анемия, хипертиреоидизъм причиняват повишаване на нивото на пикочна киселина.

Изследвания на пикочната киселина в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ могат да в назначат и при съмнения за камъни в бъбреците или подагра.

Уведомете лекаря си за медикаментите, които приемате. Някои от тях също могат да увеличат нивото на пикочна киселина. Ако например приемате аспирин, това може да е възможна причина за хиперурикемия.

 

Последствия от високо ниво на пикочна киселина

При ниво на пикочна киселина над нормалното тя се отлага в организма, около ставите, във вид на кристали. Освен това високото й ниво затруднява работата на бъбреците. Така се развива заболяването подагра, най-честият резултат от хиперурикемия. Засегнати са пръстите на краката, китките, коленете, в които се усещат силни болки.

 

Начини за намаляване на пикочната киселина

диета за намаляване на пикочната киселина

За справяне с хиперурикемията при установяване на високо ниво на пикочна киселина чрез клинико лабораторни изследвания трябва да се ограничи консумацията на богати на пурини храни.

Правилната диета включва продукти без мазнини, както и прием на много течности – вода, сок, чай, айрян. Кафето трябва да се ограничи или спре.

Лекарят може да ви препоръча прием на добавки – рибено и ленено масло. Тези масла съдържат омега 3 киселини, които пречат на развитието на възпаления в ставите и сухожилията, дължащи се на високо ниво на пикочна киселина.

Лекарите могат да ви препоръчат и прием на витамин С, още едно средство, което улеснява извеждането от организма на пикочната киселина.

По преценка на лекаря той може да ви предпише и медикаменти.

Навременното изследване на пикочната киселина в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, спазване на предписанията на лекаря и диетата без богати на пурини храни, както и ежедневното пиене на поне 2 литра вода, помагат за проследяване и нормализиране на съдържанието на пикочна киселина и избягване на сериозни последствия, свързани с хиперурикемията.

Share Button