Витамините, от които имаме нужда при стрес

Стресът присъства често в живота ни, независимо какво работим. Стресови ситуации се получават при работа под напрежение, когато трябва да се спазват срокове, когато се появи пречка за развитието на нещата. Но стресови ситуации се срещат и в личния живот – при кого по често, при кого по-рядко. Важно е в такива периоди да помогнете на организма си да се справи по най-добрия начин, да преодолее стреса и да се възстанови. За тази цел е добре да приемате няколко основни витамини и минерали.

 

витамини при стрес

 

Витамин В комплекс

Витамините от група В са важни за нервната и за сърдечно-съдовата система. Те оказват благоприятен ефект и върху стомашно-чревния тракт. Комплексът включва витамини В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12.

Приемането на таблетки от комплекса витамини В помага на нервната система, подобрява метаболизма, тонуса и повишава прилива на енергия.

Когато сте в стресова ситуация или сте физически или емоционално изтощени, с приема на В комплекс ще помогнете на организма си да се справи със ситуацията.

Особено важно е да приемате В комплекс, ако сте вегетарианци или сте на възраст над 50 години. Тогава организмът има недостиг на витамините от тази група и се налага да ги приемате на таблетки.

 

храни с витамин в

 

Витамин С

Приемът на този витамин е препоръчителен не само при заболявания като простуда или грип. Той е мощен антиоксидант и ако се приема в големи количества, той способства за намаляване на безпокойството и чувството на тревога.

Лесно е да се запасите с таблетки витамин С, ако често изпадате в стресови ситуации. Можете да си набавите този важен витамин и с храната – главно с цитрусови плодове, зеле, броколи, киви, шипки.

За хора, работещи на компютър, се препоръчва допълнителен прием на витамин С, за да избягнат честото главоболие, което е резултат от този вид работа.

храни с витамин с

 

Витамин D

Тъй като този витамин се синтезира главно навън, под слънчевите лъчи, вече е много чест дефицитът му у много хора, работещи в офиси, без да се излагат или с минимално излагане на слънцето. Освен че е важен за костите и мускулите, витамин D подпомага и доброто състояние на нервната система. Самият му дефицит може да причини паника, депресия. Ако лесно се поддавате на стреса и изпадате в депресия, препоръчително е да си направите кръвни изследвания на нивото на витамин D.

храни с витамин д

 

Микроелементи

Микроелементите, които помагат за справяне със стреса, включват:

  • магнезий – той успокоява нервната система и намалява депресията
  • цинк – този елемент също влияе положително на психиката
  • хром – недостигът му предизвиква умора и чувство на тревожност; набавя се с ядки, яйчен жълтък, пълнозърнести храни
  • желязо – достатъчното му количество в организма помага за преодоляване на депресия и паник атаки; набавете си го главно чрез зеленолистни зеленчуци
  • калций – той е важен не само за здравината на костите, но и за обуздаването на емоциите. Ядките, млечните продукти, зеленолистните зеленчуци помагат за набавянето на калций.

храни с микроелементи

При често попадане в стресови ситуации е добре да си направите изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ за микроелементите, помагащи за преодоляване на стреса. Ако имате недостиг на някой от витамините и микроелементите, които разгледахме, трябва да ги приемате и във вид на добавки.

Спорт и разходки сред природата

Накрая ще ви препоръчаме спорт и кратки разходки сред природата. Набавянето на важните витамини и минерали чрез правилното хранене е от значение, но то не може да замени двигателната активност. Разходката на чист въздух сред природата помага човек да релаксира и се възстанови по-бързо след натоварване и стрес. Ако отделяте сутрин половин час за леко бягане, през целия ден ще бъдете бодри и тонизирани с възстановени сили, с които да се справите по-лесно с трудовото ежедневие.

Консултирайте се с вашия лекар, ако се налага допълнително да приемате добавки от витамини и минерали, спортувайте регулярно, движете се, за да постигнете добри резултати и да сте в добра форма, готови за справяне със стресовите ситуации от ежедневието.

Share Button