Витамин К2 – важен фактор в борбата със съвременните заболявания

Хората рядко знаят нещо повече за витамините от това, че витамин С е много важен антиоксидант, и че витамин D се синтезира под действието на слънчевите лъчи. Малцина знаят за ролята на К2 за здравето и най-вероятно са приемали този витамин заедно с витамин D.

 

Как се синтезира К2

 

Приемали ли сте витамин К заедно с витамин D на добавки?

Може би са ви предписали добавки съдържащи витамин D, ако при лабораторни изследвания на кръв се окаже, че нивото на този витамин в организма ви е ниско. Витамин D е важен за здравината на костите. За да се усвои витамин D, приеман във вид на добавки, трябва да се приема заедно с К2, който помага за усвояването им.

Днес ще разгледаме свойствата на витамин К2 и как той помага при предотвратяване на съвременните болести: сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет.

Витамините от група К

В групата на витамините К, които са мастноразтворими, спадат К1 и К2. Първият се нарича още филохинон и е важен за някои от ензимите, които помагат за кръвосъсирването. К2, който разглеждаме в настоящия материал, има още названието менахинон и освен че предпазва от сърдечно-съдови заболявания, има още няколко важни функции:

  • помага и за функционирането на мозъка
  • важен е за растежа
  • важен е за здравината на кожата и костите
  • играе роля за умственото развитие
  • предпазва от рак.

Знаете ли, че калцият може да причини сърдечно-съдови заболявания?

Натрупването на калция в меките тъкани, например в артериите, се получава ако този елемент не се усвоява правилно. Предназначението на калция е да укрепва костите. В артериите натрипването му води до сърдечно-съдови заболявания.

Как витамин К2 може да предотврати неправилно натрупване на калций в артериите

К2 е регулатор, който насочва калция за отлагане на правилните места в организма. Така от една страна се запазва здравината на костната система, а от друга не се създават условия за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

К2 помага за предотвратяване на ракови заболявания

Витамин К2 активира белтъците, които осъществяват контрол върху растежа на клетките. Така той допринася за предотвратяване на рак.

К2 като средство за предотвратяване на диабет

За развитието на диабет тип 2 важен фактор е затлъстяването. Тук витамин К2 също помага, тъй като увеличава активността на остеокалцина. Остеокалцинът е специфичен хормон, който има влияние върху мастната обмяна и със стимулирането му може да се предотврати натрупване на наднормено тегло.

Как се синтезира К2

Синтезирането на К2 се извършва естествено от бактерии в храносмилателния тракт. Но в съвременните условия синтезираното количество не е достатъчно. Да напомним отново натто, основна храна за японците, благодарение на която при тях няма такава честота на основните заболявания в световен мащаб.

Какво количество К2 е необходимо ежедневно

За да може организмът да поддържа достатъчно ниво на К2, дневното количество от този витамин трябва да е от 180 до 200 mcg.

Японската храна натто съдържа К2

Интересуващите се от здравословни храни знаят, че сред тях се споменава натто. Това е традиционно японско ястие, което се получава при ферментацията на соеви зърна. Натто е храна, която осигурява на японците здраве и ги пази от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Тази японска храна е богата на витамин К2 – съдържанието на витамина в нея е около 90%.

Кои други храни са богати на К2

Витамин К2

Сред храните, богати на К2, са зрелите сирена – френското бри, холандското гауда и други.

Богати на К2 са яйцата, предимно жълтъкът.

Черният дроб също е богат на К2.

За набавянето на витамина трябва да се консумират мазни риби: скумрия, пъстърва, риба тон, сьомга.

Ферментиралото зеле също е богато на К2.

Share Button