Витамин D3 в организма е важен за защита от вирусни инфекции

Проверете нивото на витамин D3 в организма си, за да сте защитени от коронавирус

Витамините са много важни за здравето. Нивото на витамин D се проверява чрез кръвни изследвания, за да се контролира при пациенти с различни заболявания. Освен че е важен за костната система, витамин D подпомага имунната система на организма.

витамин D3 за коранвируса

В съвременния живот почти всички страдат от дефицит на витамин D

Този важен витамин се образува под въздействието на слънчевите лъчи. Затова е важно да се прекарва достатъчно време навън. Така се набавя около 90% от необходимото за организма количество.

През студения сезон, а вече и целогодишно се установява дефицит на витамин D у много хора.

витамин D подпомага имунната система

Новите изследвания показват, че витамин D може да предпази от коронавирус

Епидемията от коронавирус засяга всички групи от населението. Особено податливи са старите хора и децата. Новите изследвания във връзка с вируса показват, че ако организмът има нормално ниво на витамин D, той е устойчив на този вирус.

Всъщност тези изследвания потвърждават резултатите, установени досега – при достатъчно ниво на витамин D рискът от заболяване от сезонни вирусни инфекции намалява около 5 пъти.

Изследванията на връзката между витамин D и устойчивостта на COVID-19 са все още краткосрочни, но противовъзпалителното действие на витамина и устойчивостта на хора с достатъчно ниво на този витамин в организма към вирусни инфекции са установени със сигурност. Например в Испания, в болница в Сантандер, е установено, че от приетите пациенти с  COVID-19 около 80% са били с дефицит на витамин D.

Публикувани са резултати от изследвания, проведени с 235 пациенти, приети в болица с COVID-19. За тях пише агенция Sky News. Тези изследвания са установили, че за приетите заболели пациенти с достатъчно ниво на витамин  D има два пъти по-малка вероятност да починат, отколкото за пациентите с недостиг на витамина. Ръководителят на изследването д-р Майкъл Холик подчертава, че достатъчното ниво на витамин D намалява около два пъти риска от заразяване с коронавирус – с 54%.

На последния конгрес на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм е изтъкнато, че дефицитът на основни витамини, на първо място D3 и B12, води до развитие на автоимунни заболявания. Пациенти с такива заболявания са в по-висок риск от заболяване от коронавирус.

 

Слънчевият витамин и компонентът D3

Витамин D се състои от три компонента: D1, D2 и D3. Витамин D3, който се нарича холекалциферол, е компонентът, който се образува в кожата при излагане на слънце, под въздехствието на ултравиолетовите лъчи. След като се образува, той се трансформира в черния дроб и се пренася до бъбреците. В тях се превръща в метаболитно активна форма.

Нивото на витамин D3 в организма

Нивото на витамин D3 в организма

Нормалното ниво на витамина в организма при клинико лабораторни изследвания е с долна граница 30 и горна граница 74 мг/мл.

През зимния период типично се наблюдава дефицит на витамина, затова през този период много хора се разболяват от вирусни инфекции.

След изследване на нивото на витамин D3 в организма ви в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, при установяване на дефицит лекарят ви ще ви предпише добавка за постигане на нормално ниво.

 

Можете ли да си набавите витамин D3 с храната

Храната не може да компенсира остър дефицит на витамина, но може да помогне за повишаването на нивото му, като допълнение към приеманите добавки. Най-богати на този витамин са мазните риби, като сьомга, скумрия, риба тон. Яйчните жълтъци и млечните продукти също се препоръчват за хора с установен дефицит на витамин D.

Share Button