Внимавайте за тези симптоми – те могат да означават, че имате тромб

Тромбите препятстват кръвния поток в даден участък от тялото. Функцията им е да спрат кръвозагуба., най-често при нараняване. Но при образуването им без да е необходимо спиране на кръвозагуба те представляват риск за здравето. При откъсване от вътрешната стена на кръвоносния съд, в който се е образувал, тромбът може да попадне в сърцето, носен от кръвния поток. Тогава последствието ще бъде смърт.

Тромбите могат да причинят тромбофлебит, белодробен емболизъм и други тежки последствия. При запушване на съдове, които кръвоснабдяват жизненоважни органи, се стига до инфаркт или инсулт.

Най-предразположени към образуването на тромби са пушачите, диабетиците, хората с висок холестерол. Те трябва да посещават редовно лекаря си и да си правят необходимите клинико лабораторни изследвания. Заседналият начин на живот и честите стресови ситуации също благоприятстват формирането на тромби.

 

призна;ци за тромб в тялото

 

Важно е да знаете симптомите, които може да са свързани с наличие на тромбове

Ако вие или ваши близки сте в рискови групи от образуване на тромб, е особено важно да знаете при какви симптоми трябва веднага да се обадите за спешна лекарска помощ. Типичните признаци са нарушен сън – особено при обръщане на едната страна, червени ивици по кожата, изпъкване на вените, болка в областта на гърдите, кашлица и задушаване, спазми и внезапна загуба на сила в крайник, болки, бледност и студ в крайник. Ще разгледаме подробно проявите на тези симптоми по-долу.

 

образуване на тромб симптоми

 

Нарушен сън

Това нарушение на спокойния сън може да се дължи на тромб, особено ако се наблюдава при обръщане на едната страна – страната, от която се намира областта с тромба.

 

Червени ивици и синини по кожата

Червените ивици се образуват поради травма на кръвоносния съд, в който се е образувал тромбът. Затова се вижда посиняване и почервеняване. Освен това пациентът може да усети парене и горещина. Възможно е в този участък да се появи и сърбеж.

 

Изпъкване на вените

При запушване на кръвоносен съд от тромб съдът се деформира и изпъква. Ситуацията изисква бърза намеса на лекар, защото при най-малко повишаване на артериалното налягане тромбът може да се раздвижи и да причини инфаркт, може би със смъртоносен изход.

 

Болки в областта на гърдите

При образуван тромб пациентът не може да си поеме дълбоко въздух и при самото вдишване изпитва болка в гръдния кош. Такава болка е оплакване при сърдечно-съдово заболяване, но може да се дължи и на тромб, затова трябва спешно да се извика лекар.

 

Кашлица и задушаване

Кашлицата може да се дължи на респираторно заболяване, но сухата кашлица и задушаването могат да се дължат на тромбоемболия на белодробната артерия. При наличие на тромб като причина за кашлицата може да се наблюдава и посиняване на участъка между носа и устните, невъзможност за поемане на въздух, виене на свят. Повикайте веднага лекар.

 

Спазми в крайник

При спазми в крайниците и изтръпване освен тромб причината може да е и дефицит на магнезий и калий. Но за да се установи точната причина, трябва да се направят лабораторни изследвания на кръв.

 

изследвания при тромб

 

Болки в крайниците

Болките в стъпалата, които са особено остри, ако пациентът е стоял продължително време прав, също са типичен признак за тромб. Освен в стъпалата може да се появят тъпи болки в прасците, както и в ставите.

За да се установи дали причината е тромб или друго заболяване, обърнете се към лекар, особено ако изпитвате болки в крайниците повече от три пъти седмично.

Бързата намеса на лекар може да спаси живота ви или живота на вашия близък, ако критичната ситуация се дължи на образуван тромб. Запомнете типичните симптоми, признаци на тромби в тялото, и действайте бързо при поява на някой или някои от тях.

Share Button